Vždycky když upeču plech sněhových pusinek, našlehám mísu bílkovo-máslového krému nebo se pokusím o pár makronek, vyvstane ona nerudovská otázka „kam s ním???„. A kdyby jen s jedním. Vždycky mám těch žloutků alespoň pět nebo šest. Se zbylými bílky nikdy takový problém nem, ty se dají v pohodě zamrazit, ale co se žloutky? Občas uvařím vanilkový nebo čokoládový pudink, v létě přijde vhod smetanová zmrzlina, ale někdy se mi nechce stát u sporáku a raději bych s nimi něco jen rychle upekla. Teď už mám konečně recept i pro tyhle případy. Žloutková bábovka, kam padne celých šest žloutků. Je jemná a nadýchaná, krásně vláčná. Nemusí to ovšem být jen bábovka, upéct se dá v jakékoliv formě a třeba i prokrojit a promazat krémem jako dort.


Ingredience

6 žloutků
250 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
120 ml oleje
300 ml podmáslí
300 g hladké mouky
2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku
špetka soli

případně rozinky, čokoládové pecky (do těsta jsem jich přihodila plnou hrst)

Postup

V míse šleháme žloutky s cukrem, až zesvětlají a nabudou, trvá to minimálně 5 minut. Tenkým pramínkem postupně přilijeme vanilkový extrakt, olej a polovinu podmáslí, vždy důkladně zašleháme. Zvlášť si v misce smícháme mouku, kypřící prášek a sůl. Ke žloutkům přisypeme moučnou směs a krátce prošleháme. Nakonec přilijeme zbylé podmáslí a vymícháme hladké těsto. V tuto chvíli můžeme přidat i rozinky apod.

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Nalijeme do ní těsto a pečeme dozlatova, zhruba 40-50 minut. Doba pečení záleží na velikosti formy, pokud do středu bábovky zapíchneme špejli a vytáhneme ji suchou, bez drobečků, je upečeno. Během pečení můžeme bábovku přikrýt alobalem, aby se navrchu nepřipálila. Necháme ji ve formě úplně vychladnout, jinak se bude při krájení drobit.