Výběrem správné pánve se můžete prakticky vzdát smažení pokrmů na tuku, pečovat o svou postavu a zdraví. Je důležité, aby nádoba nevypouštěla škodlivé látky a její používání bylo pohodlné. Která pánev bude pro většinu lidí nejzdravější a nejpohodlnější? Prověřili jsme modely z různých materiálů.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Kvalitní pánev vám umožní připravit nespočet lahodných pokrmů. K tomu, abyste si kuchyň vybavili tak, jak má být, nepotřebujete mnoho kousků. Dobrý kuchař si vystačí se 2-3 skvělými všestrannými pánvemi. Nicméně – kterou si vybrat? Při výběru pánve si v první řadě všímejte, zda bude zdravé na ní smažit. Která pánev stojí v tomto případě za pozornost?
Které pánve jsou nejzdravější a co to znamená?
“Která pánev je nejzdravější?” – tuto otázku si kladou domácí i profesionální kuchaři. Každý z nás totiž chce, aby jídla, která připravujeme, byla nejen chutná, ale i zdravá. Co to ale znamená, když je pánev zdravá?
Nejzdravější pánev je ta kvalitní
Pánev, která vám umožní připravovat vysoce kvalitní pokrmy, by neměla vylučovat škodlivé sloučeniny. Na samém začátku při výběru pánve stojí za to odmítnout modely neznámého původu bez bezpečnostních certifikátů. Pamatujte, že materiál, ze kterého je pánev vyrobena, určuje i dobu vaření. A čím kratší je doba smažení, tím lépe pro živiny obsažené v jídle.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Zdravá pánev nevyžaduje mnoho tuku
Na druhou stranu, nejzdravější pánev je ta, která vám umožní smažit vaše jídla bez nebo s minimem tuku. Mnoho redukčních diet vylučuje konzumaci smažených jídel. Tento proces tepelné úpravy zvyšuje výhřevnost mnoha pokrmů a zároveň více zatěžuje trávicí ústrojí. Měli byste vědět, že na vině není samotné smažení, ale tuk, který je na něj aplikován.
Za nejzdravější pánev lze označit tu, která díky nepřilnavému povlaku umožňuje zcela opustit používání tuku na smažení. Jedinou otázkou je: která pánev bude ve většině případů nejzdravější?
Dokonalá pánev – která je nejzdravější a nejtrvanlivější?
Pro většinu lidí, kteří mají rádi smažená jídla, bude výběr správné pánve záviset na pohodlí jejího používání a snadném čištění. Ověřili jsme si, které materiály zajistí odolnost pánví, pohodlné používání a zároveň nepříznivě neovlivňují vlastnosti potravin. Pamatujte také na správné skladování pánví, které ovlivňuje jejich kvalitu.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Teflonová pánev
Je to dobrá volba? Jakmile se teflonové pánve objevily na trhu, udělaly opravdovou senzaci. Nepřilnavý povrch zabraňuje použití tuku na smažení a snadno se čistí. Bohužel se zjistilo, že teflon obsahuje zdraví škodlivý polytetrafluoretylen. Do jídla se dostane při poškrábání povlaku pánve nebo při zahřátí pánve na teplotu 260 stupňů Celsia. Je tedy teflonová pánev zdravá? Ano, pokud s ním budete zacházet velmi opatrně a budete jídlo smažit při optimální teplotě.
Keramická pánev
Tyto pánve lze snadno nazvat zdravými pánvemi. Keramika je bezpečná pro zdraví i životní prostředí, nelepí se na ní potraviny a je odolná proti poškrábání. Keramickou pánev lze používat i při teplotě 400 stupňů Celsia. Její nevýhodou je ale křehkost – pád pánve s největší pravděpodobností skončí její zničením.
Gratinovaná pánev
Pánve s granitovým povlakem jsou módní volbou. Je však tato pánev zdravá? Absolutně – gratinovaný povlak je odolný proti přilepení a poškrábání a nevylučuje žádné škodlivé sloučeniny. Nevýhodou gratinovaných pánví je jejich poměrně vysoká hmotnost.
Hliníková pánev
Hliníkové pánve jsou oblíbené díky nízké ceně a nízké hmotnosti. Je hliníková pánev zdravá? Bohužel to není příliš bezpečná volba: při zahřátém hliníku se do potravin uvolňují škodlivé látky. Hliník navíc není odolný proti poškrábání a promáčknutí.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Měděná pánev
Měděná pánev je zdravá, ale má své nevýhody. Za prvé, při smažení může do jídla proniknout kyselá měděná chuť. Za druhé, měděná pánev je nejdražší volbou – nejlevnější modely stojí kolem 2.500Kč.
Nerezová pánev
Nerezová ocel je materiál, který neuvolňuje škodlivé sloučeniny a nepřichází do styku s potravinami ani při velmi vysokých teplotách. Jsou z něj vyrobeny nejlepší hrnce, takže použití nerezových pánví nic nebrání. Tento model bude extrémně odolný proti poškrábání a snadno se čistí.
Grilovací pánev
Mezi doporučovanými zdravými pánvemi se často nacházejí také grilovací pánve. Díky drážkám dobře odstraňují přebytečný tuk a zároveň zabraňují přichycování potravin. Grilovací pánev je dobrým řešením pro lidi, kteří nechtějí investovat do běžného nebo elektrického grilu.
Palačinková pánev
Mezi různými druhy pánví najdeme i modely věnované smažení palačinek. Od běžných pánví se liší rovným povrchem a sníženým okrajem. Zdravotní nezávadnost samozřejmě závisí na materiálu, ze kterého je vyrobena. Nejrozšířenější jsou teflonové palačinkové pánve – můžete je použít i s minimálním množstvím tuku.
Wok – pánev nejen na orientální jídla
Mezi zdravé pánve patří i wok, který díky svému charakteristickému tvaru skvěle rozvádí teplo, což umožňuje zkrátit dobu přípravy pokrmů. Nezapomeňte, že wok využijete nejen na vaření asijských pokrmů – tato pánev se vám bude hodit na smažení prakticky jakéhokoli druhu masa a zeleniny.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jakou pánev na plynový sporák a jakou na indukční?
Při nákupu pánve dle vašeho výběru se ujistěte, že je vhodná pro váš sporák. Pokud jste majitelem plynového sporáku, problém v podstatě neexistuje – můžete se rozhodnout pro jakýkoli typ pánve. Pokud používáte indukci, věnujte pozornost speciálnímu označení, které značí, že pánev je pro toto použití vhodná.
Jak pečovat o pánev?
Na závěr pár tipů, které vám pomohou udržet pánev v nejlepším stavu. Pamatujte, aby pánev zůstala nepoškozená a praktická po dlouhou dobu, musíte se vyvarovat jejího poškození.
1. Umyjte pánev prostředkem na mytí nádobí a měkkou houbou, která nepoškrábe její povrch. Silnější nečistoty odstraňte kartáčem.
2. Nikdy nepřelévejte horkou pánev studenou vodou.
3. Pánev myjte v myčce pouze v případě, že to povoluje výrobce.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Nejzdravější pánev – shrnutí
Nejzdravější pánev je ta, která nenese žádné riziko uvolňování škodlivých přísad do jídla. Už víte, kterým nátěrům byste se měli vyhnout a které jsou bezpečné a pohodlné k použití. Nezbývá nic jiného, než si objednat pánev, která vám zpříjemní přípravu vašich oblíbených pokrmů.
Článek Zdraví a pánev? Její výběr ovlivní mnohé, věděli jste to? se nejdříve objevil na České návody.