Pampelišky rostou téměř všude, i když jsou považovány za plevel, mají v sobě hodně prospěšných látek. Obsahují například vitamín C, mangan, draslík nebo karotenoidy. Díky svým přirozeným antibakteriálním a antibiotickým účinkům jsou výbornou prevencí před celou řadou nemocí. Připravte si z nich domácí léčivý med.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Pampeliška neboli smetánka lékařská je jedna z nejznámějších léčivých bylin. Pomáhá posilovat imunitní systém, podporuje dobré trávení, odstraňuje z těla toxiny, ulevuje při nachlazení, angíně nebo kašli. Stimuluje látkovou výměnu, prokazuje účinky i při léčbě artrózy a dny.
Už naše babičky využívaly jejich prospěšné látky, a jelikož se květy nedají moc sušit do zásoby, vymyslely způsob jak zachovat jejich léčivé účinky, například jako med, nebo sirup. Sbírají se otevřené květy, ideálně ráno po otevření za slunečného počasí. V tu dobu jsou květy nejrozvitější a mají hodně nektaru. Květy trhejte do košíku, nebo plátěné tašky, aby se nezapařily. Ideální je pokud si je natrháte na své vlastní zahradě, nebo někde na čistém místě v přírodě. Rozhodně květy netrhejte v blízkosti silnice.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Pampeliškový med není v pravém slova smyslu med, protože ho nevyrábějí včely. Má velmi podobnou barvu včelímu medu, chutná podobně, jen je trochu štiplavější a řidší. Jelikož pampeliškový med obsahuje pyl, není vhodný pro lidi, kteří mají alergii na pyl. Nedoporučuje se také lidem, kteří mají cukrovku nebo používají léky na odvodnění. Vyhnout by se mu měly těhotné a kojící ženy. Na druhou stranu je pampeliškový med vhodný pro vegany, nebo pro lidi, kteří mají alergii na včelí med.
Pampeliškový med můžete využívat v kuchyni po celou zimu. Můžete jej používat do čajů a různých nápojů, na lívance, palačinky, vafle, toasty, je skvělý i na chleba s máslem, jako klasický včelí med.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak vyrobit pampeliškový med
Co budete k přípravě potřebovat
400 květů pampelišek ( jeden menší košík)
1,5 l vody
1 citron
1 pomeranč
1,5 kg krupicového cukru
Postup
Květy propláchněte pod tekoucí studenou vodou a přibližně na 5 minut je vložte do studené vody, aby z nich vyplavili broučci a pyl. Poté květy sceďte, dejte je do většího hrnce, přidejte nakrájený citron i s kůrou a nakrájený oloupaný pomeranč. Přilijte vodu a směs povařte zhruba 30 minut. Hrnec odstavte z ohně, nechte vychladnout a uložte v chladu a temnu na 24 hodin.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Další den se můžeme pustit do konečné úpravy medu. Vše přeceďte přes jemné plátýnko, tekutinu nalijte do hrnce, přidejte cukr a vařte za průběžného míchání 30 minut až hodinu dokud nezačne houstnout. Jakmile se vám směs zdá dostatečně hustá, nalijte ji do čistých skleniček, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Po vychladnutí med ještě zhoustne.
Článek Výroba domácího medu krok za krokem se nejdříve objevil na České návody.