Ambra je látka, kterou nám poskytuje živočišná říše. Jedná se o substanci pevnou a voskovitou, jež vzniká v trávicím traktu největšího ozubeného tvora na světě, vorvaně obrovského. Ambra se vyskytuje jako lepkavá hmota v oceánech tropického pásu. Jedná se o nestrávené zbytky potravy, které vyvrhují tyto velryby ze svého žaludku.
Čerstvá ambra nemá příjemnou vůni. To se však mění v průběhu jejího stárnutí. Kdy se objevuje aroma příjemné a zemité. V současné době se vyrábí synteticky, ale její přírodní forma je stále vysoce ceněna. Někdy bývá nazývána jako „černé mořské zlato“.
K čemu se ambra při výrobě parfémů používá?
Ambra se využívá jako stabilizátor při výrobě parfémů, váže jemné rostlinné vůně. V přirozeném stavu se jedná o šedobílou tukovitou hmotu, která se rozpouští v lihu. Jakmile je dostatečně zředěná, zanechává příjemnou vůni, která trvá neobyčejně dlouhou dobu. Díky tomu se využívá při výrobě dalších parfémů, jimž propůjčuje stálost a trvanlivost.
Mezi značkami, které ambru používají, se objevují světově proslulá jména jako Chanel, Versace, Giorgio Armani, Cacharel, Calvin Klein, Dolce & Gabbana nebo Christian Dior.
Z historie parfémů
První, kdo začal parfémy vyrábět, byli Egypťané. Pro jejich výrobu využívali extrakty z vonných látek, které míchali s mastným nebo olejovým základem. Vrcholné výroby se dosáhlo v období panování Kleopatry. Jednou ze složek využívaných pro výrobu parfému, byla také ambra.
Velké množství parfémů se používalo v období starověkého Řecka. Technika výroby se zlepšila díky destilačnímu přístroji, o nějž se zasloužili arabští vynálezci. Kolébkou parfémů takových, jak je známe v současné době, je Francie.
Pokud mluvíme o parfému, jedná se o sloučeninu, která obsahuje velký podíl vonných složek vonného extraktu, jež je rozpuštěný v kvalitním a vysoko procentním lihu. Náklady na jeho výrobu se pohybují ve vysokých částkách. Tomu odpovídá i velikost balení a výsledná cena kvalitního parfému. Kompenzací je pak intenzivní složení, jež nabízí dlouhotrvající efekt.