nebo taky oběd.
Jde o velmi rychlý recept. Černou čočku jsem ochutnala teď nedávno poprvé a určitě se k ní vrátím.
Vaří se asi půl hodiny, nemusí se předem namáčet. Já si k ní orestovala kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel a cibuli) s kořením (sůl, pepř, adžika, kurkuma). Moc jsem si pochutnala.
Více informací kopíruji odsud:
Černá čočka patří mezi oblíbené potraviny. Na 100 g má dvojnásobné množství bílkovin (24 g) než třeba tofu (10 g), spoustu vlákniny a její černý pigment obsahuje anthocyaniny, které se nacházejí ve velké míře v bobulovém ovoci (například v borůvkách a ostružinách). Je také dobrým zdrojem vitamínů B a minerálů (například železa a hořčíku).
Anthocyaniny, jsou antioxidanty, které chrání buňky před volnými radikály a hrají významnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a některých druhů rakoviny a před stárnutím obecně.
Bílkoviny jsou důležité pro růst a obnovu organismu, vláknina snižuje cholesterol a vyrovnává hladinu cukru v krvi, čímž zamezuje výkyvům glykémie po jídle. Je také efektivní v předcházení zácpy a její dostatečná konzumace pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním.
A co vy? Patří do vašeho jídelníčku?
Mějte se.