Vánoční cukroví musí nejen skvěle chutnat, ale taky krásně vypadat. A tyhle pusinkové stromečky splňují oboje na jedničku. Jejich fotku jsem objevila na Pinterestu a hned se zamilovala. Bylo mi jasné, že tohle cukroví letos nesmí chybět na našem stole, a doufám, že se objeví i na vašem. Recept na pusinky je můj, mnohokráte vyzkoušený (pusinky na blogu najdete i v čokoládovém a dvojbarevném provedení), techniku zdobení jsem odhadla a podařilo se hned napoprvé. Je to opravdu jednoduché, postup a potřebné náčiní najdete dole pod základním receptem, to kdyby se vám nechtělo hrát si se stromečky.
Ingredience
(zhruba 2 plechy pusinek)
2 bílky
125 g cukru krystal
špetka soli
cukrové zdobení
Postup
Nejdříve budeme potřebovat vodní lázeň. V žáruvzdorné míse smícháme bílky, cukr a sůl, postavíme ji nad vodní lázeň, aby se dno mísy nedotýkalo vody, a metličkou neustále mícháme, dokud se cukr nerozpustí - když bílky promneme mezi prsty, neměli bychom cítit žádné krystalky. Poté odstavíme z tepla.
Bílky ihned šleháme na sníh, nejlépe v robotu, tak dlouho, až sníh zchladne (mísa má na dotek pokojovou teplotu) a je lesklý a krémový, vytváří pevné špičky na metle. Poté si nachystáme zdobící sáček s cukrářskou špičkou a postavíme ho do vyšší sklenice. Okraj zahneme ven a sáček naplníme sněhem. Ohrnuté okraje opět zvedneme a zajistíme ho gumičkou.
Troubu předehřejeme na 100 °C. Na plech vyložený pečícím papírem/fólií stříkáme malé pusinky. Sušíme je v troubě zhruba 2 hodiny, poté ji vypneme a pusinky tam necháme úplně vychladnout. Skladujeme je v uzavřené dóze, mimo lednici.
Jak na stromečky
Na "ležící" stromečky potřebujeme zdobící špičku ve tvaru kapky (např. Wilton 104). Špičku přiložíme šiřší/spodní částí kapky k pečícímu papíru a jedním tahem nastříkáme celý stromeček - začneme od jeho vrcholku a skončíme uprostřed základny, kde naznačíme kousek kmene.
Nebo použijeme špičku ve tvaru otevřené hvězdy (např. Wilton 1M, 4B), je to vlastně klasická řezaná cukrářská špička, která je k dostání i v obyčejných domácích potřebách. Na plech na sebe nastříkáme tři sněhové pusinky, od největší po nejmenší, nebo špičkou vykroužíme vyšší sněhovou spirálku.
Stromečky posypeme cukrovým zdobením, efektně budou vypadat zlaté a stříbrné kuličky, bílé vločky či srdíčka.
Tip: Když je sníh ušlehaný téměř dotuha, můžeme ho obarvit zelenou gelovou barvou a stromečky před upečením ozdobit barevným cukrovým máčkem a žlutými hvězdičkami.
Jak na stromečky
Na "ležící" stromečky potřebujeme zdobící špičku ve tvaru kapky (např. Wilton 104). Špičku přiložíme šiřší/spodní částí kapky k pečícímu papíru a jedním tahem nastříkáme celý stromeček - začneme od jeho vrcholku a skončíme uprostřed základny, kde naznačíme kousek kmene.
Nebo použijeme špičku ve tvaru otevřené hvězdy (např. Wilton 1M, 4B), je to vlastně klasická řezaná cukrářská špička, která je k dostání i v obyčejných domácích potřebách. Na plech na sebe nastříkáme tři sněhové pusinky, od největší po nejmenší, nebo špičkou vykroužíme vyšší sněhovou spirálku.
Stromečky posypeme cukrovým zdobením, efektně budou vypadat zlaté a stříbrné kuličky, bílé vločky či srdíčka.
Tip: Když je sníh ušlehaný téměř dotuha, můžeme ho obarvit zelenou gelovou barvou a stromečky před upečením ozdobit barevným cukrovým máčkem a žlutými hvězdičkami.