Vloni o Vánocích jsem vám slibovala recept na naše osvědčené medové perníčky. Nakonec jsem na něj ale nějak zapomněla, tak ho tu pro vás mám až teď. My se letos do pečení ještě nepustili, ale už by to chtělo, vloni nám totiž jen perníčky zabraly celý víkend.
Recept máme z kuchařky od paní Marie Janků-Sandtnerové neboli ze „Sandtnerky“. Podle ní se u nás vaří dodnes, vaří podle ní moje babička a vařila i babička mojí babičky. Je to taková klasická česká kuchařka. Paní Sandtnerová byla propagátorka zdravé výživy, takže tu najdete i třeba dietu při nadváze, ale mám pocit, že kdybych snědla všechno zde doporučované, asi moc nezhubnu. :)) Tak zpátky k perníčkům!

Těsto:
  • 35 dkg hladké mouky
  • 15 dkg cukru
  • na špičku nože amonia (cukrářské droždí) 
  • čerstvě utlučené koření (skořice, anýz, 1 hřebíček, 1 nové koření)
  • kůra z 1/4 citronu
  • 12 dkg medu
  • 2 vejce (trošku bílku si nechat na potření perníčků před pečením)
  • půl prášku do perníku
  • lžička kakaa
Postup:
  1. Na vál si připravíme prosátou hladkou pšeničnou mouku, cukr, na špičku nože amonia, citronovou kůru, tlučené koření, prášek do perníku. Uděláme důlek a přilijeme rozehřátý, prochladlý med a vejce. 
  2. Vypracujeme tuhé těsto, necháme do druhého dne v lednici odpočívat.
  3. Těsto vyválíme na tloušťku zhruba 0,5 cm (aby měly perníčky z čeho naskočit), formičkami vykrájíme různé tvary, potřeme vajíčkem a ve vyhřáté troubě na plechu vyloženém papírem upečeme. 
  4. Pečeme na 175 °C po dobu 8 minut. Během pečení neotvíráme troubu!

Bílková poleva:
  • 1 bílek – bílek musí být úplně čistý
  • 14 dkg moučkového cukru – cukr alespoň třikrát prosijeme, aby v polevě nebyly hrudky
  • kapky citronové šťávy

Jaký je ten váš osvědčený perníčkový recept? Nebo radši na Vánoce pečete jiné cukroví? :))

Mějte se krásně a užívejte si v klidu vánoční přípravy! Evi
//foto moje © gathermoments