Ingredience
2 hrnky ovesných vloček
1/2 hrnku mandlových lupínků
1 hrnek kokosových lupínků
1 lžička mleté skořice/perníkového koření
špetka soli
5 lžic kokosového oleje
špetka soli
5 lžic kokosového oleje
1 lžička vanilkového extraktu
3-5 lžic čekankového sirupu či jiného sladidla (podle chuti)
3-5 lžic čekankového sirupu či jiného sladidla (podle chuti)
1 bílek
1/2 hrnku pistácií
1/2 hrnku lyofilizovaných brusinek
1/3 hrnku proslazené pomerančové kůry
Postup
Troubu předehřejeme na 160 °C. Smícháme vločky, mandle, kokos, koření a sůl, přidáme kokosový olej, vanilku a sirup, důkladně promícháme. Bílek prošleháme metličkou, až lehce napění, a vmícháme ho do granoly, aby se všechny vločky i ořechy důkladně obalily. Směs rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem, pečeme 20-25 minut, dozlatova. Občas promícháme, aby se granola opékala rovnoměrně a nespálila se. Do vychladlé granoly vmícháme pistácie, brusinky a kousky pomerančové kůry. V uzavřené dóze granola vydrží až několik týdnů.
Tip: Pistácie, brusinky a pomerančovou kůru přidáme až po upečení, jinak by se mohly spálit. Pistácie by navíc ztratily svou krásně zelenou barvu.