Dřív se u nás doma vánočka nepekla. Na kynuté jsme si moc nepotrpěli. Ale čím jsem starší, tím víc mě baví tradice. Loni o Vánocích jsem upekla svou první. Ačkoli vypadala celkem obstojně, bylo mi jasné, že mě to bude stát ještě hodně pokusů, než budu spokojená s výsledkem. 

Toužila jsem po té vláčné, nedrobivé, nadýchané a chuťově výborné vánočce. Pletení mi šlo, ale těsto a pečení bylo kamenem úrazu. Během roku jsem jich upekla nespočet. Pokaždé jsem něco ubrala, přidala, vylepšila, aby nakonec vznikla taková, o které bych si řekla - to je ono. A ono to přišlo. Musela jsem ale pochopit, že klíčem k dokonalé vánočce je kromě správného poměru dobrých surovin hlavně jedna důležitá věc - trpělivost

Vánočka se nepřizpůsobí vašim aktivitám, nevykyne rychleji, vy si na ni musíte udělat čas a prostě čekat, až se uráčí dobře nakynout. Jak ji ošidíte, vrátí vám to. Nebude to ono a budete mít vztek. Než odfláknutou vánočku, to radši žádnou.  


O recept se s vámi ráda podělím. Doufám, že vám přijde vhod. 



Recept:

  • 400g hladké mouky
  • 150g mléka
  • 100g másla (rozpuštěné)
  • 100g cukru (z toho část může být vanilkový)
  • 100g rozinek (nakládám do rumu)
  • mandle na plátky (zhruba 30g)
  • 10g sušeného droždí (pytlík)
  • 3 žloutky (trochu bílku využijeme na potření, zbytek můžeme zamrazit)
  • citronová kůra (z chemicky neošetřeného citronu)
  • špetka soli
  • libovolné koření


Postup:

Vlažné mléko smícháme s částí mouky (100g, zbytek přidáme později), přimícháme lžičku cukru, droždí a necháme vzejít kvásek.

Zbytek surovin smícháme v míse, přidáme vzešlý kvásek, vypracujeme a necháme vykynout. Nespěcháme a ideálně neurychlujeme teplem. Vánočka chce svůj čas. 

Vykynuté těsto rozdělíme na části, libovolně upleteme a necháme podruhé kynout. Nakonec potřeme bílkem, posypeme plátky mandlí a pečeme zhruba 40 minut. Průběžně hlídáme a pokud se nám začne nahoře připékat, přikryjeme ji pečícím papírem. 


Pletení:

Co se týče způsobu pletení, já pletu z osmi pramenů. Vyhovuje mi, že je takto upletená vánočka dobře utažená a drží formu při pečení. A nemusím používat špejle. Dobrý video návod najdete v čase  6:21 ZDE u Cuketky. 


Pozn.:

Pokud chcete mít vánočku opravdu úhlednou, před pletením si kousky těsta rozdělte přesně podle váhy. 




L.