Silikonovou formu na malé nanučky jsem si přála už dlouho, ale rozhodně jsem neměla v plánu vyrábět klasické mražené nanuky. Uchvátily mě totiž tzv. cakesicles. Většinou se jim říká dortové nebo pečené nanuky. Nebo jak můj muž říká, nenanuky. Líbí se mi na nich, že si můžete vyhrát s jejich zdobením, a já si hraju ráda. Navíc jsou absolutně roztomilé. Je to i skvělý způsob, jak zužitkovat dortové odkrojky, ale dají se "upéct" z jakéhokoli korpusu, který máte rádi. Nám hodně chutná tenhle vanilkový, takže jsem poměry uzpůsobila tak, aby vyšel na 12 nenanuků. K tomu ganache z bílé čokolády a Ruby poleva.
Ingredience
(12 kousků)
1 vejce80 g cukru krystal
1 lžička vanilkového extraktu
60 ml oleje
120 ml podmáslí
150 g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
60 g smetany ke šlehání
1 lžička vanilkového extraktu
Postup
Troubu předehřejeme na 170 °C. V mixéru šleháme vajíčko s cukrem do nadýchané světlé pěny, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně zašleháme vanilku, olej a podmáslí - oboje přiléváme tenkým pramínkem. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
75 g bílé čokolády
min. 200-300 g kvalitní čokolády (nahoře Callebaut Ruby, dole 52% čokoláda na vaření z Lidlu)
10 g rostlinného oleje neutrální chuti na každých 200 g čokolády
Postup
Troubu předehřejeme na 170 °C. V mixéru šleháme vajíčko s cukrem do nadýchané světlé pěny, trvá to minimálně 5 minut. Poté opatrně zašleháme vanilku, olej a podmáslí - oboje přiléváme tenkým pramínkem. Nakonec vmícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl.
Menší plech vyložíme pečícím papírem, nalijeme na něj těsto a uhladíme ho stěrkou. Pečeme dozlatova, zhruba 10-20 minut (doba pečení se odvíjí od toho, jak velký plech a tím pádem vysoký korpus máme). Testujeme špejlí, pokud na ní ulpí pouze jeden, dva vlhké drobečky, je hotovo. Upečený korpus necháme vychladnout.
Smetanu s vanilkou ohřejeme téměř k bodu varu, přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky, necháme chvíli stát a rozmícháme dohladka. Upečený korpus rozemeleme v mixéru se sekacími noži, případně do mísy rozdrobíme rukama, ale v tom případě bude mnohem déle trvat, než dostaneme opravdu jemné drobečky. Přilijeme čokoládovou ganache a důkladně promícháme, až vznikne hutná hmota, která po stisknutí v dlani drží tvar. Rukou tvarujeme malé válečky (na moji formu na mininanuky to vycházelo na 40 g/1 nenanuk), napěchujeme je do silikonových formiček a nezapomeneme na dřevěnou tyčku. Dáme na několik hodin ztuhnout do mrazáku.
Čokoládu s olejem opatrně rozpustíme ve vodní lázni a přelijeme do vysoké, úzké sklenice. Nenanuky rychlým pohybem namočíme do čokolády, přebytečnou necháme ve svislé poloze okapat (pomáháme si opatrným třesením/otáčením zápěstí) a spodní stranu lehce otřeme o okraj sklenice. Pokládáme je na talíř vyložený pečícím papírem. Čokoláda rychle tuhne, takže každý nenanuk ihned ozdobíme - čokoládovými kuličkami, cukrovým zdobením, sušenými jedlými květy, lyofilizovaným ovocem apod. (Nenanuky se dají ozdobit i později, stačí je pocákat rozpuštěnou čokoládou a tu posypat kuličkami atd).
Tip: Talíře, na který pokládám nenanuky v čokoládě, dám nejdříve na hodinu do mrazáku. Na vychlazených talířích čokoláda rychle ztuhne a nemá tak tendenci rozlít se kolem nenanuku.