K vaflím jsem měla vždy docela respekt. I když se to může zdát jako snadný dezert, což ve výsledku je, důležité je najít to správné těsto, aby vznikly krásně zlatavé a křupavé vafle. Moje první vafle dopadly strašně. I přes zaručený recept jsem skončila u hodinového drhnutí vaflovače. A tak jsem ho zase na dlouho schovala do skříně.
Z uvedeného množství vyjde cca 8 vaflí, samozřejmě záleží na tvaru, který vlastníte. U nás se podávají nejen na snídani, ale i jako dezert. Můžete servírovat s tím, co máte rádi – jogurtem, šlehačkou, čokoládou, ovocem, oříšky. Skvělé je, že recept je velmi variabilní podle sezóny.
A několik tipů na závěr:- Tato varianta je se zakysanou smetanou, ale můžete ji nahradit například ricottou – i s tou mám recept vyzkoušený.
- V receptu není mnoho cukru, sladkost doženete ovocem, medem, čokoládou atd.
- Recept můžete připravit i naslano, uberte trochu cukru a přidejte třeba parmezán
VAFLE ZE ZAKYSANÉ SMETANY
SUROVINY
(asi 8 ks, podle typu vaflovače)- 250 g hladké mouky
- 3 lžíce pískového cukru
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- 90 g rozpuštěného a vychladlého másla
- 180 g zakysané smetany pokojové teploty (1 kelímek)
- 250 ml mléka pokojové teploty
- zakysaná smetana, čerstvé ovoce na ozdobu
POSTUP
- V míse smícháme mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.
- Přidáme vejce, rozpuštěné máslo, mléko a smetanu a vymícháme hladké nadýchané těsto. Těsto by mělo být trochu hustší než na palačinky.
- Rozehřejeme vaflovač a postupně lijeme těsto. Doba pečení závisí na typu vaflovače, doba se může pohybovat od 5–8 minut. Pro tento „kytičkový“ vaflovač jsem použila 1 naběračku těsta na 1 porci.
- Servírujeme se zakysanou smetanou, ovocem, medem, oříšky, čokoládou a vším co máme rádi.