Nejlepší vafle, co jsem kdy dělala. Nebudu lhát a psát, že nejlepší vafle, co jsem kdy jedla, protože to byly kdysi dávno ty pravé belgické, takové si už nejspíš nikdy nedám. Zato tyhle zařazuju do našeho repertoáru víkendových snídaní hned na první místo a už se těším, až si je zopakujeme. Nebudu ani lhát v tom, že příprava je úplně easy peasy, je potřeba na ně myslet už večer předtím a vytáhnout máslo, aby stačilo změknout, taky se musí vyšlehat s cukrem a žloutky a zvlášť dotuha ušlehat bílky, což po ránu nemusí být zrovna příjemné ani pro vás, ani pro sousedy, ale když ty vafle stojí prostě za to. Obvykle mi vafle chutnají jen čerstvě upečené, dokud krásně křupou, ale tyhle jsou výborné i později, těsto je nadýchané a řekla bych, že přímo dortové, to dělá asi ten vyšlehaný sníh a máslíčko a kypřící prášek, no prostě takový vaflový dortík. A ještě k tomu podle Jacqueline Kennedyové, nejslavnější první dámy Spojených států. Recept je z kuchařky The Celebrity Cookbook, i když já ho samozřejmě objevila na Pinterestu a nemohla odolat (a ještě že tak).
Ingredience
110 g másla, změklého
1 lžíce cukru*
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
210 ml mléka (případně 250 ml podmáslí)
120 nebo 160 g hladké mouky**
2 lžíce kukuřičného škrobu**
4 lžičky kypřícího prášku do pečiva
špetka soli
Postup
Dále postupujeme podle návodu na vaflovači. Já jsem rozpálené plotýnky potřela trochou rozpuštěného ghí, na každou nalila malou naběračku těsta a vafle opékala dozlatova. Podáváme horké, dokud jsou křupavé.
Inspirace: Many Happy Returns: The Democrat’s Cook Book, or How to Cook a G.O.P. Goose (Ethel Longstreet & Olga Marcus, 1960).