Moderní spotřebiče nám umí ulehčit práci. Myčku nemusíte využívat jen na mytí nádobí, lze jí využít i na zavařování. Zavařování v myčce je stále více populární, nepotřebuje speciální zavařovací hrnec ani teploměr. V myčce zavaříte ovoce, zeleninu, ale také houby.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Někteří zavařování v myčce příliš nevěří, ale není potřeba se obávat. Teplota 70 – 80 °C při které se v myčce zavařuje na sterilizaci stačí. Je ale potřeba respektovat několik pravidel.
Příprava sklenic
Sklenice na zavařování je potřeba důkladně umýt saponátem a horkou vodou. Můžete použít i myčku, kde zapnete intenzivní program s nejvyšší teplotou. Poté sklenice vyndejte a prolijte vroucí vodou, aby se zničily spóry plísní a případné mikroby. Sklenice můžete také naskládat hrdlem dolů na plech s vodou a zahřívat v troubě na 100 °C přibližně 10 minut. Poté sklenice vyndejte, neutírejte je, nechte je oschnout na čisté utěrce. Víčka omyjte horkou vodou a nechte volně uschnout. Používejte raději víčka nová. Pokud budete používat starší víčka, pořádně je prohlédněte, zda nejsou poškozená.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak zavařovat v myčce?
Připravte si nálev.
Ovoce či zeleninu důkladně očistěte a omyjte. Naskládejte do sklenic a zalijte nálevem. Sklenice dobře uzavřete.
Naskládejte sklenice do myčky. Skládejte je do myčky vždy dnem vzhůru a tak, aby měly mezi sebou mezery a nedotýkaly se. Ideální je nechat mezi nimi pěticentimetrové mezery. Velké sklenice je ideální zavařovat ve spodním koši. Pokud zavařujete v malých skleničkách, například od dětských přesnídávek naskládejte je do horního koše.
Aby sterilace proběhla tak, jak má, vyberte ten nejdelší mycí program o nejvyšší teplotě, jaký myčka nabízí. Většinou je to základní program, který trvá 2 až 2,5 hodiny při teplotě 70–80 °C. Program nechte běžet až do konce, včetně oplachování a sušení. Počítejte s tím, že pokud dáte do myčky větší množství sklenic, doba programu se prodlouží.
Po skončení programu sklenice vyndejte, položte na suchou utěrku dnem vzhůru a nechte je vychladnout.
Při zavařování nechte zásobník prázdný! Nikdy nepoužívejte mycí či leštící prostředky!
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Co zavařovat v myčce?
V myčce můžete bez obav zavařovat cokoliv. Různé druhy ovoce, ovocné protlaky, okurky, zeleninové směsi, kečup, lečo, domácí paštiky, houby a hotová jídla.
Článek Usnadněte si práci a zavařujte v myčce. Díky našemu postupu to zvládnete i vy se nejdříve objevil na České návody.