Během karantény jsem začala asi jako spousta dalších péct vlastní pečivo. Kromě kváskového chleba přišla řada i na rohlíky. Nejprve jsem zkoušela tenhle recept od Kačky Smooth Cooking, která do nich dává mléko a tak jsou to spíš takové žemličky. Moc dobré, ale prostě ne takové ty klasické rohlíky.
Nakonec jsem teda zakotvila u receptu od pana Cuketky na tradiční rohlíky ze sádla a vody, jen jsem ty svoje dělala podle jeho receptu na housky, protože do těch dává čerstvé kvasnice a tvarovala podle receptu rohlíkového. A jsou úžasný, fakt jak rohlíky z obchodu, ale mnohem lepší, křupavý, no vyzkoušejte sami. :)) Ještě bych ráda někdy zkusila kváskové rohlíky, ale zatím jsem se k tomu nějak nedostala...
Ještě si pro jistotu nakopíruju recept sem, kdyby u Cuketky zmizel. Na 10 ks:
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 275 g vody
- 55 g změklého sádla
- 15 g čerstvého droždí
- 11 g soli
Postup:
- Do mísy jsem si prosála mouku a uprostřed udělala důlek. Tam jsem dala polovinu vody a rozdrobené droždí a rozmíchala s částí mouky na řídké těstíčko. Zakryla jsem a nechala 20-30 minut, až se začaly dělat bublinky.
- Pak jsem přidala sůl, zbylou vodu a sádlo, těsto zpracovala rukou a zakryté ho nechala kynout 60-90 minut. Kynutí urychlí miska s těstem vložená do větší mísy s teplou vodou.
- Vykynuté těsto jsem si rozdělila na 10 dílů, vyválela trojúhelníky a umotala rohlíky. Rohlíky už ničím nesypu, po upečení to stejně opadá.
- Rohlíky jsem dala na plech s pečícím papírem, zakryla utěrkou a nechala půl hodiny dokynout. Mezitím se rozehřívala trouba na 230 °C.
- Dokynuté rohlíky jsem pekla ve vyhřáté troubě asi 10 minut krásně dozlatova. Po upečení jsem je přendala na mřížku a nechala vychladnout. Ideální je sníst je čerstvé, druhý den už to není ono. Takže pokud je nestíháme sníst všechny, část si zamrazím, po rozmrazení jsou zase jako čerstvé.
Taky jste v karanténě pekli? A pečete pořád? Já už to celkem flákám, ale ten chleba jednou týdně ještě zvládám. :))
Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments