Už pár let jsem vždycky před Velikonoci váhala, jestli konečně koupit formu na beránka. Na jednu stranu vzpomínka na beránky z dětství, které na nás vždy na velikonoční neděli čekaly na stole, pocukrované a s mašličkou kolem krku, na druhou stranu vědomí, že jsme doma mazancoví a kdo ví, jestli se beránek vůbec ujme. A k tomu velká forma, která se vytáhne jednou za rok. Nakonec jsem ale neodolala a na zkoušku zakoupila skladnou silikonovou formu. Trochu jsem se obávala, jak se s ní bude pracovat, ale vyklopení se povedlo na jedničku. Každopádně, u prvního beránka jsem sáhla po osvědčené klasice - tvarohovém těstě. Doma milujeme cokoli tvarohového. Tvarohovou bábovku, tvarohovou štólu i tvarohový mazanec. Tvaroh je totiž vždycky zárukou jemného a vláčného těsta. A i tady to platí.
Ingredience
200 g cukru krupice
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
250 g měkkého tvarohu (klidně ve vaničce)
250 g hladké mouky
1/2 kypřícího prášku do pečiva
1 lžička citronové kůry, jemně nastrouhané
špetka soli
Postup