K tomuto masopustnímu období neodmyslitelně patří koblihy. Nemáme sice den koblihů stejně jako v Polsku (Tlustý čtvrtek), ale myslím, že není domácnost, kde by se v těchto dnech nesmažila minimálně jedna dávka koblihů.
Miluju ty klasické kynuté (na které najdete na blogu také recept), ale někdy se mi nechce čekat, než těsto vykyne. Proto sáhnu po tomto receptu na nekynuté a rychlé tvarohové koblihy. Stačí je jen naplnit marmeládou nebo doplnit čerstvým ovocem. Tentokrát jsem si vymyslela, že je trochu ozvláštním a doplnila jsem je sněhovým meringue.
TVAROHOVÉ KOBLÍŽKY S MERINGUE
INGREDIENCE
KOBLÍŽKY
250 g tvarohu v kostce
3 lžíce moučkového cukru
½ lžičky vanilkového extraktu
2 vejce
1 kávová lžička prášku do pečiva s vinným kamenem
1 kávová lžička jedlé sody
4 cl tmavého rumu
300 g hladké mouky
1 – 2 l rostlinného oleje na smažení
50 g vanilkového cukru na obalení
SNĚHOVÉ MERINGUE
85 g cukru krupice
50 g vody
50 g bílků (cca 2 bílky podle velikosti)
Jahodová marmeláda na plnění
POSTUP
Vejce si vyšleháme s přesátým moučkovým cukrem do pěny. Přidáme vanilkový extrakt a rum a ještě prošleháme. Poté zašleháme tvaroh, dokud nevznikne hladká směs.
Do druhé mísy prosejeme mouku, smícháme s práškem do pečiva a sodou. Postupně přisypeme do tekuté směsi a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Na pomoučeném vále vyválíme placku silnou 1 – 1,5 cm a vykrajujeme kolečka o průměru cca 5 cm. Necháme 10 – 15 minut odpočinou.
Mezitím si do hrnce nalijeme olej v dostatečném množství (cca 3 cm), aby koblížky při smažení plavaly. Rozhřejeme na 170° C a udržujeme na středním plameni. Smažíme z obou stran. Ještě horké obalíme koblížky ve vanilkovém cukru.
Jakmile koblížky vychladnou, pomocí brčka vytvoříme v koblížku otvor. Cukrářský sáček s úzkou špičkou naplníme jahodovou marmeládou a plním koblížky vytvořeným otvorem.
SNĚHOVÉ MERINGUE
Do kastrůlku nalijeme vodu a přidáme cukr. Necháme vařit, dokud směs nedosáhne teploty 121 °C. Mezitím co se sirup vaří, vyšleháme bílky. Bílky šleháme na nižší rychlost, dokud nezbělají a nevznikne pěna. Jakmile dosáhne sirup dané teploty, nalijeme ho tekutým proudem do šlehače na bílek a pokračujte ve šlehání vysokou rychlostí. Šleháme vysokou rychlostí, dokud nevznikne krémový a lesklý sníh. Když vytáhneme šlehač, sníh musí držet tvar.
(Pokud nevlastníte cukrářský teploměr, vezměte kousek drátku a udělejte na něm očko. Pokud při ponoříte očko do rozvaru, vytáhnete a uvnitř očka zůstane rozvar – stejně jako u bublifuku – máte hotovo a můžete lít do bílků).
Pěnu naplníme do cukrářského sáčku s trezírovací špičkou a ozdobíme vrchní stranu koblížků. Použila jsem špičku na pusinky, uprostřed tak zůstal otvor, který jsem ještě naplnila marmeládou. Nakonec jsem oflambovala, ale pokud nemáte flambovací pistoli, není to vůbec nutné).