Pokud si chcete odpočinout od cukroví, ale přesto upéct něco vánočního, vyzkoušejte tuto tvarohovou bábovku à la štolu. A pokud ne bábovku, můžete z tohoto těsta upéct rychlou štolu. Bábovku můžete jen tak pocukrovat anebo ji přelít citronovou polevou.

   

TVAROHOVÁ BÁBOVKA A LA ŠTOLA S CITRONOVOU POLEVOU

SUROVINY

(vyjdou spíš do menší formy na bábovku nebo na 2 menší štoly)   BÁBOVKA  
  • 500 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva s vinným kamenem
  • 2 lžičky vanilkové pasty
  • 150 g cukru krupice
  • 150 g měkkého másla
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 250 g měkkého tvarohu, polotučného (ve vaničce)
  • 50 g kandovaného ovoce
  • hrst rozinek
  • hrst sušených brusinek
  CITRONOVÁ POLEVA  
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 lžíce horké vody
  • 1/2 lžíce citronové šťávy
                   

POSTUP

1) Na těsto si vyšleháme máslo s cukrem do světlé barvy. Přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva, vanilkovou pastu, kůru z citronu, sůl, vejce a tvaroh. Vypracujeme hladké nelepivé těsto (případně přidáme ještě trochu mouky).

2) Rozválíme na větší silnější obdélník, posypeme kandovaným a sušeným ovocem. Rukama znovu propracujeme a necháme 30 minut odležet.

3) Troubu předehřejeme na 170°C.

4) Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vložíme těsto, trochu přimáčkneme do formy, abychom natvarovali formu. Vložíme do trouby a pečeme 60 - 70 minut - doba pečení bude záležet na formě a hloubce těsta.

5) Upečení vyzkoušíme špejlí. Vyndáme, necháme vychladnout cca 10 minut, vyklopíme z formy a necháme zcela vychladnout.

6) Přelijeme citronovou polevou - moučkový cukr zalijeme citronovou šťávou a po troškách přidáme vodu a vytvoříme tekutou hustší polevu.

Pokud budete péct štolu…

7) V případě štol těsto rozdělíme na poloviny a z každé vyválíme silnější plát, posypeme kandovaným a sušeným ovocem. Rukama znovu propracujeme a necháme 30 minut odležet. Z těsta vyválíme znova na obdélník (2 cm vysoký). Štolu vytvarujeme přeložením okrajů proti sobě a podélnou stranou ještě přehneme na polovinu. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Vložíme do trouby a pečeme cca 60 minut.

8) Po upečení potřeme teplou štolu rozpuštěným máslem a posypeme silnější vrstvou moučkového cukru. Není potřeba balit do alobalu a nechávat uležet, můžete jíst hned.

Recept k vytištění najdete zde.