vždy, když se vrátím z Rakouska mám chuť něco místního uvařit nebo upéct. Letos to vyhrál trhanec. A ne ledajaký, přímo císařský! ;-). Kdysi jsem tam ochutnala podobné jídlo, jenom bylo s tvarohem, ale nezapamatovala jsem si název. Minulý týden na mě na instagramu vykoukla fotka této dobroty, hned jsem našla recept a udělala ho. V sobotu bylo repete …

… dělala jsem podle tohoto receptu – zde

250  ml mléko
3  ks vejce
sůl trochu
160  g hladká mouka
1  lžíce smetana ke šlehání
hnědý rum trochu
30  g rozinky
60  g máslo
1  balíček vanilkový cukr
moučkový cukr na posypání

Nejprve dáme rozinky namočit do trochy rumu. V míse dobře promícháme mléko, veškeré žloutky, trochu soli, cukr a mouku. Z blíků (se špetkou soli) vyšleháme sníh, který spolu se šlehačkou opatrně vmícháme. Přidáme rozinky (již bez rumu), ještě jednou opatrně promícháme. Ve velké těžké pánvi (nejlépe s nepřilnavým povrchem) rozpustíme 30 g másla a přidáme polovinu těsta. Z obou stran opečeme dozlatova, poté ještě na pánvi dvěma vidličkami roztrháme na malé kousky, chvilku dopékáme a rozdělíme na dva talíře. Stejně postupujeme s druhou půlkou těsta (a másla). Nakonec všechny 4 porce posypeme vanilkovým a moučkovým cukrem. Lze podávat s brusinkami či s jiným kompotem.

… recept jsem přesně dodržela a trhanec je výborný a hlavně není pracný 😉 …

… krásný den všem …

Danka