Ingredience
(10 taštiček, cca 5×10 cm každá)
400 g třešní, vypeckovaných
70 g cukru krystal (nebo podle chuti)
1 lžíce citronové šťávy
špetka soli
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
kousek másla (zhruba 1 lžíce)
listové těsto, klasické (500 g)*
1 vejce, rozšlehané
hrstka mandlových lupínků
*nebo 2 balení hotového rozváleného těsta
Postup
Troubu předehřejeme na 190 °C. Těsto si rozdělíme na dvě části, z každé vyválíme tenký plát a rozkrájíme ho na deset stejně velkých obdélníků (celkem jich tedy budeme mít dvacet). Polovinu z nich přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a rozdělíme na ně třešňovou náplň, okraje si necháme volné. Zbylé obdélníky ještě každý dvakrát uprostřed prořízneme, aby během pečení mohla unikat pára. Položíme je na náplň, okraje přitiskneme k sobě – můžeme si pomoci vidličkou, tím i vytvoříme ozdobné rýhování. Každou taštičku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 15-20 minut, až se listové těsto nafoukne a zezlátne.
Inspirace: www.sallysbakingaddiction.com