Křehké vanilkové košíčky po okraj plné lahodného čokoládového krému s vaječným likérem? To je přece vánoční sen! A nemusíte se bát, že se vám po pár kouscích zamotá hlava, přidala jsem ho tam jen decentně. Z loňského roku mám totiž zkušenost, že výraznější chuť likéru nemusí všem chutnat. Vy si ale klidně přilijte o pár kapek více, stačí dodržet základní poměr bílé čokolády a smetany 3:2 a část smetany podle své chuti nahradit právě likérem.
Ingredience
(25 košíčků o průměru 6 cm)250 g hladké mouky
40 g pistácií, jemně mletých
60 g cukru moučka
špetka soli
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky
1 vejce
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
Náplň
150 g smetany ke šlehání
špetka soli
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky
1 vejce
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu
Náplň
150 g smetany ke šlehání
50 g vaječného likéru
300 g kvalitní bílé čokolády
40 g másla
Postup
Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.
Košíčky naplníme krémem a podle své fantazie ozdobíme (použila jsem kuličky v bílé čokoládě a lyofilizované brusinky). Košíčky vychladíme v lednici, aby čokoláda zatuhla, ideálně přes noc (nejlepší jsou den odleželé). Skladujeme v lednici, kde vydrží až týden.
40 g másla
Postup
V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.
Vychlazené těsto si rozdělíme na 25 stejných kousků (já si je odvažuju po 20 g) a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.
Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme dozlatova, asi 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven.
Tip č. 1: Těsto na košíčky si můžete nachystat den dopředu, nebo ho můžete i zamrazit. Stejně tak se upečené, ale nenaplněné košíčky dají skladovat několik dní v lednici v uzavřené krabici, případně i v mrazáku (vyzkoušeno, stačí je vytáhnout zhruba hodinu před plněním krémem).
Tip č. 1: Těsto na košíčky si můžete nachystat den dopředu, nebo ho můžete i zamrazit. Stejně tak se upečené, ale nenaplněné košíčky dají skladovat několik dní v lednici v uzavřené krabici, případně i v mrazáku (vyzkoušeno, stačí je vytáhnout zhruba hodinu před plněním krémem).
Na náplň nejdřív smícháme smetanu s vaječným likérem, ohřejeme ji téměř k bodu varu a přelijeme jí čokoládu nalámanou na kousky. Necháme chvíli stát, poté čokoládu rozmícháme dohladka a vmícháme i máslo. (Krém poté můžete nechat lehce zchladnout, aby se s naplněnými košíčky lépe manipulovalo, pořád by měl ale zůstat tekutý - já jsem nechávala necelou hodinu.)
Košíčky naplníme krémem a podle své fantazie ozdobíme (použila jsem kuličky v bílé čokoládě a lyofilizované brusinky). Košíčky vychladíme v lednici, aby čokoláda zatuhla, ideálně přes noc (nejlepší jsou den odleželé). Skladujeme v lednici, kde vydrží až týden.