Když už jsem byla v tom tartaletkovém pečení, rovnou jsem zkusila i variantu se šlehaným krémem. Ořechové máslo jsem zašlehala do mascarpone se smetanou. Tam už jsem se trochu bála, co na to řeknou ostatní, ale nakonec jsme všichni byli překvapení, jak dobře to chutná. Takže je na vás, jakou náplň si vyberete. Sametově hebký čokoládový krém s křupavými ořechy (čokoládové tartaletky s ořechy) nebo nadýchaný a lehký krém s oříškovou příchutí.
Ingredience
(25 košíčků o průměru 6 cm)
220 g hladké mouky
30 g kakaa
60 g cukru moučka
špetka soli
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky
1 vejce
1 žloutek
220 g hladké mouky
30 g kakaa
60 g cukru moučka
špetka soli
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky
1 vejce
1 žloutek
Náplň
250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce ořechového másla*
2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti)
kešu, kuličky v karamelové čokoládě
*Ořechových másel je dnes na trhu celá řada. Vyberte takové, které vám chutná, nejlépe s přírodním složením, čistě ořechové, nebo ochucené například čokoládou, lyofilizovaným ovocem. Já jsem použila arašídový krém s kešu a karamelovou čokoládou, ta dodala krému ještě větší šmrnc.
Postup
V mixéru smícháme mouku, kakao, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto ještě rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.
Vychlazené těsto si rozdělíme na 25 stejných kousků (o váze 20 g) a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.
Tip: Namačkat těsto do formiček je snadné a rychlé, pokud ale chcete rovný okraj košíčků, zkuste postup, který doporučuje Stáňa Mutlová ve své kuchařce Sladké bary: Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vrátíme do lednice a druhou vyválíme na tenký plát (2-3 mm). Vykrajovátkem o průměru zhruba 1-2 cm větším než průměr formičky vykrajujeme kolečka. Ta vložíme do formiček, důkladně přitiskneme ke dnu a bokům a přebytečný okraj odřízneme
Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme dozlatova, 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven.
Na náplň dáme do mixéru mascarpone, smetanu, ořechové máslo a cukr, šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul. Vychladlé košíčky naplníme krémem, nejlépe to jde cukrářským sáčkem se zdobící špičkou, a dozdobíme. Já jsem použila kešu ořechy a kuličky v karamelové čokoládě.