Zatímco moje sestřička se nechává krášlit během zkoušky svatebního líčení a účesu a vybírá svatební dekorace, já si užívám předsvatebních příprav a plánování po svém. Zatím jsem na deseti dezertech, z toho čtyři nemám ještě vyzkoušené – teď bych sem nejradši šoupla toho smajlíka, co se směje, až z toho brečí – doufám, že to pak všechno beze stresu a časového presu zvládnu. Zatím mám velká ramena a dělám hrdinku a odmítám se vzdát byť jediného dezertu, tak uvidíme. A to ještě ani nemám vyřešené, kolik kousků od každého… hlavně aby nepochybělo! Každopádně, mezi těmi dezerty určitě nebudou chybět tartaletky, čili košíčky z křehkého těsta s jemnou náplní. Ve výběru jsem měla krom jiného citronové se sněhovou pusinkou, malinové a pistáciové, nakonec budou úplně jiné a rovnou dvě příchutě. První jsou vanilkové tartaletky plněné lehkým krémem z mascarpone a bílé čokolády, do těch svatebních pod krém ještě přijde lžička pyré z lesního ovoce. Ty druhé vám ukážu příště.


PS: Pokud byste si košíčky taktéž chtěli dopřát s ovocnou náplní, návod na pyré najdete tady (hádám, že polovina bude bohatě stačit). Maliny můžete vyměnit třeba za borůvky, ostružiny nebo tu zmiňovanou lesní směs.


Ingredience

250 g hladké mouky
60 g cukru moučka
špetka soli
125 g másla, vychlazeného a nakrájeného na kousky
1 vejce
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu

Náplň

100 g kvalitní bílé čokolády
200 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
cukr moučka podle chuti (dala jsem 2 lžíce)

Postup

V mixéru smícháme mouku, cukr a sůl, přidáme máslo a mixujeme, dokud směs nepřipomíná hrubou drobenku. Přilijeme vajíčko a žloutek a ještě krátce promixujeme. Rukou těsto rychle propracujeme, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme ji do fólie a dáme na hodinu vychladit do lednice.
Vychlazené těsto si rozdělíme na 24 stejných kousků a prsty je namačkáme do formiček, nezapomeneme vytvarovat okraj. Formičky není potřeba vymazávat.
Tip č. 1: Namačkat těsto do formiček bylo snadné a rychlé, nebyla jsem ale příliš spokojená s nestejným okrajem košíčků. Příště tedy zkusím postup č. 2, který doporučuje Stáňa Mutlová ve své kuchařce Sladké bary: Vychlazené těsto rozdělíme na dvě poloviny, jednu vrátíme do lednice a druhou vyválíme na tenký plát (2-3 mm). Vykrajovátkem o průměru zhruba 1-2 cm větším než průměr formičky vykrajujeme kolečka. Ta vložíme do formiček, důkladně přitiskneme ke dnu a bokům a přebytečný okraj odřízneme

Dno tartaletek propícháme vidličkou, aby během pečení nevyběhlo, a dáme je na 20 minut vychladit do lednice.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Tartaletky pečeme dozlatova, asi 12 minut. Necháme je zchladnout ve formičkách. Upečené košíčky opatrně vyklepneme ven. V případě velké formy na minimufiny stačí špičkou nože zajet kousek pod okraj každého košíčku a opatrně ho vyjmout.

Tip č. 2: Těsto na košíčky si můžete nachystat den dopředu, nebo ho můžete i zamrazit. Stejně tak se upečené, ale nenaplněné košíčky dají skladovat několik dní v lednici v uzavřené krabici, případně i v mrazáku (vyzkoušeno, stačí je vytáhnout zhruba hodinu před plněním krémem).

Na krém si nejdříve rozpustíme čokoládu ve smetaně. Nalámeme ji do misky, polovinu smetany (100 ml) ohřejeme téměř k bodu varu a kousky čokolády jí přelijeme. Necháme chvíli stát a poté čokoládu rozmícháme dohladka. Dáme zchladnout do lednice (tento krok můžete udělat den předem).
Do mixéru dáme vychlazenou čokoládovou ganache, mascarpone, vanilkový extrakt a zbylých 100 ml smetany a vše rychle vyšleháme na pevný krém. Ochutnáme, případně dosladíme moučkovým cukrem a znovu prošleháme.

Krémem naplníme tartaletky, ideálně cukrářským sáčkem se zdobící špičkou. Navrch posadíme drobné ovoce či kvítka. Nám zrovna dozrávají ostružiny a kvete oregáno s tymiánem.