Občas si doma děláme legraci, že párek z jídelny a nebo šunka na chlebíčku z rodinné oslavy jsou prakticky vhodné i pro vegetariány. Bohužel některé šunky nejsou bez humoru vhodné pro nikoho. Na co si dát pozor? To se dozvíte v dnešním článku zaostřeném na šunky v českých obchodech. Dojde i na gothaj a Mistra Babiše.
Státní zemědělská a potravinová inspekce (SZPI) praví:
Podle platné vyhlášky se šunky řadí do tří tříd jakosti podle obsahu čisté svalové bílkoviny (ČSB), a to standardní (nejméně 10 % hmot.), výběrová (nejméně 13 % hmot.) a nejvyšší jakosti (nejméně 16 % hmot.). Do výběrové šunky a šunky nejvyšší jakosti se navíc nesmí přidávat vláknina, škrob, rostlinná bílkovina a jiné živočišné bílkoviny.
Tak tedy teď obecně víme, jak se orientovat v „šunkovém názvosloví“. Přízviska poctivá, excellent nebo dokonce „pro děti a junior“ vlastně nic neznamenají.
Na výrobcích hledejte názvy „nejvyšší jakost“ či „výběrová„.
TABULKA SROVNÁNÍ ŠUNEK
Následující tabulku jsem zpracovala z několika různých zdrojů – vlastní lednice, výletu do obchodu a informací z internetu. Následně jsem vybraných 22 šunek a 3 salámy seřadila podle obsahu masa. Podívejte se sami, jak si stojí vaše oblíbená:
Název | V řetězci | Výrobce | cena/kg | obsah masa% |
Junior jemný salám | tesco | Kostelecké Uzeniny | 109 | 40 |
Gothajský salám | tesco | Chodura | 149 | 40 |
Královský junior | tesco | Maso West | 109 | 47 |
Drůbeží gothajský salám | tesco | Vodňanské kuře | 89 | 50 |
Gothajský salám | tesco | Kostelecké Uzeniny | 99 | 50 |
kuřecí prsní standardní | tesco | DZ Klatovy | 149 | 54 |
Kuřecí debrecínka | tesco | DZ Klatovy | 149 | 58 |
Dušená šunka standard krájená | tesco | Schneider | 199 | 60 |
Kuřecí šunka standardní krájená | tesco | DZ Klatovy | 179 | 71 |
debrecínská pečeně | tesco | Kostelecké Uzeniny | 189 | 72 |
šunka bohemia výběrová | tesco | Le & Co | 199 | 75 |
šunka pro děti výběrová | tesco | Le & Co | 209 | 83 |
medová šunka | tesco | Chodura | 199 | 87 |
šunka Moravia | Lidl | Pikok | 220 | 87 |
Pražská šunka | Lidl | Pikok | 250 | 90 |
Šunka nejvyšší jakosti | kosik.cz | Prantl | 419 | 91 |
šunka od kosti | tesco | Le & Co | 209 | 92 |
poctivá šunka od kosti | tesco | Kostelecké Uzeniny | 319 | 92 |
Krůtí prsní šunka nejvyšší jakosti | tesco | Le & Co | 399 | 92 |
Excelent dušená šunka nejvyšší jakosti | tesco | Chodura | 289 | 93 |
šunka zvonařka | tesco | Le & Co | 249 | 95 |
Dušená šunka z kýty | Rohlik.cz | Miroslav | 399 | 95 |
Farmářská šunka | Lidl | Pikok | 240 | 96 |
Selská šunka nejvyšší jakosti | tesco | Le & Co | 259 | 96 |
Dušená kuřecí šunka | Rohlik.cz | Naše Miroslav | 429 | 98 |
VODA
Obsah masa ovšem není to jediné, na co jsem se zaměřila. Dalším kritériem byl obsah vody, který přesně uvádí na obalu pouze výrobce Le & Co. Z jeho výrobků byl nejvyšší obsah v Bohemia výběrové šunce, která je prodávaná jako pultová (krájená) v obchodech Tesco. Ve 100 g výrobku tvoří až 19 g (skoro pětinu) voda. Dodanou vodu ovšem obsahovaly všechny testované produkty nehledě na cenu a kromě Le & Co její přesný podíl na obalu/v příbalových informacích neuvádí.
CUKR
Dodaný cukr neobsahovaly pouze 2 z 25 produktů. Jednalo se o Dušenou kuřecí šunku značky Naše Miroslav z řetězce Rohlik.cz a Šunku od kosti prodávanou pultově v řetězci Tesco výrobce Le & Co.
SŮL
Nejnižší obsah soli 2 g/100 g měly následující čtyři produkty: Pražská šunka (Lidl-Pikok), Excelent dušená šunka nejvyšší jakosti (Tesco-Chodura), Farmářská šunka (Lidl-Pikok) a Selská šunka nejvyšší jakosti (Tesco-Le&Co).
ÉČKOVÝ REKORDMAN
Určitě všichni správně hádali, že rekordmanem v koktejlovém složení byl výrobek s nízkým procentem použitého masa. Ano, je to šunka s pouze 40 % celkového podílu „masa“, ale jinak je na ní spoustu překvapení.
Jedná se o výrobek kdysi kvalitních a proslulých Kosteleckých uzenin (bohužel dnes v holdingu Agrofert patří na úplné dno). V řetězci Tesco u lahůdkového pultu nese dnešní propadák líbivý název Junior jemný salám. „Junior“, takže něco pro děti? Ani náhodou.
Podívejte se sami na tu krásu. Podotýkám, že složení je řazeno podle sestupné hmotnosti, tedy si můžeme být jistí – vody a vepřové kůže je ve 100 g Junioru mezi 27 a 13 g. Samozřejmě tu nemá co dělat ani dodané vepřové sádlo, škrob a E-hitparáda. Najdete tu všechno, na co si vzpomenete: glutamát sodný, ribonukleotid sodný, karmín červený i dodané mono- a diacylglyceroly mastných kyselin.
Vepřové maso 28%, Voda, Vepřové kůže, Hovězí maso 12%, Vepřové sádlo, Bramborový škrob, Jedlá sůl, Vepřová bílkovina, Stabilizátory E250, E450 a E451, Modifikovaný škrob E1422, Zahušťovadla E407a, E415 a E412, Emulgátor E471, Antioxidanty E301 a E330, Regulátory kyselosti E500, Rostlinná vláknina, Látky zvýrazňující chuť a vůni E621 a E635, Barviva E120, E150c, E162, Koření, Česnek, Extrakty koření, Obsah tuku max. 18%, Obsah soli max. 2,8%
V zákrytu za Juniorem Kosteleckých uzenin se drží i Drůbeží gothajský salám taktéž z Holdingu pana Babiše tentokrát od výrobce Vodňanské kuře. Vyhrává v této kategorii na plné čáře. Tvoří ho z 50 % kuřecí separát tedy přeloženo: strojně oddělené maso z kostí a koster po úplném vykostění (legislativa). Nepřekvapí ani v pořadí a tedy i v hmotnostním zastoupení druhé vepřové sádlo, voda a kůže.
Kuřecí strojně oddělené maso 50%, Vepřové sádlo, Voda, Kuřecí kůže, Jedlá sůl, Konzervant dusitan sodný, Bramborový škrob, Stabilizátory: E451, E452, E331, Guma euchema, Zahušťovadlo: guma guar, Koření, Dextróza, Antioxidanty E300, E301, Barvivo paprikový extrakt, Řepkový olej, Česnek
Líbil se ti dnešní článek? Máš k tomu svoje postřehy? Nebo mi chceš poradit, na co si mám posvítit? Napiš mi do komentářů. A jestli se chceš podělit o informace s ostatními, vesele odkaz na blog sdílej!
Sledujte blog a neuniknou vám další testy, recenze a recepty.
Díky za Vaši podporu a krásné komentáře. Budu se těšit na příště, Štěpánka ?