Znáte ty špendlíky, co rostou u silnic, žluté nebo červené? Už je jejich čas. A protože v sousední ulici rostou a je to prostor veřejný, navíc málo frekventovaný, myslím tím motoristy, tak jsem si jich pár natrhala.
Jsou dobré i jen tak, ale já ještě udělala marmeládu a upekla bublaninu.
Recept na bublaninu:
- 2 vejce
- 1,5 hrnku polohrubé mouky nebo namíchat se špaldovou
- 1/2 hrnku třtinového cukru
- 1/2 hrnku oleje
- 1 prášek do pečiva
- 250 ml šlehačky ke šlehání
- ovoce podle chuti
- Vajíčko promícháme s cukrem, přidáme olej, zamícháme. Přisypeme prosátou mouka s kypřícím práškem. Nakonec přidáme šlehačku. Do vymazané a vysypané formy těsto nalijeme, posypeme ovocem a dáme péct.
Bublanina je výborná, hezky vláčná. Kdo jste zvyklí na vyšší dávky cukru, množství zdvojnásobte. Špendlíky jí dodaly nakyslou chuť, to my rádi:-).
Marmeláda
Tu já dělám v podstatě stále stejně. Tentokrát byly poměry následující:
800 g ovoce /již bez pecek/
lžíce vody
200 g třtinového cukru
8 g přírodního pektinu
šťáva z půlky citrónu
Ovoce jsem dala do hrnce se lžící vody. Špendlíky záhy pustily dost šťávy. Povařila jsem cca 5 minut, rozmixovala a přidala cukr smíchaný s pektinem a citronovou šťávu. Vařila jsem ještě asi 2-3 minuty. Ještě horké jsem nabrala do skleniček a otočila víčkem vzhůru.
Z tohoto množství mám 4 menší skleničky.
Už jsem marmelády neplánovala, ale poté, co mi dvě zkysly, se budou hodit. Neumím ty WECKovky asi správně zadělávat:-(. Některé ano, některé netěsní. Nějaký fígl by nebyl?
Mějte se krásně.