Znáte ty špendlíky, co rostou u silnic, žluté nebo červené? Už je jejich čas. A protože v sousední ulici rostou a je to prostor veřejný, navíc málo frekventovaný, myslím tím motoristy, tak jsem si jich pár natrhala.

 

 

 

Jsou dobré i jen tak, ale já ještě udělala marmeládu a upekla bublaninu.

Recept na bublaninu:

2 vejce
1,5 hrnku polohrubé mouky nebo namíchat se špaldovou
1/2 hrnku třtinového cukru
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
250 ml šlehačky ke šlehání
ovoce podle chuti
Vajíčko promícháme s cukrem, přidáme olej, zamícháme. Přisypeme prosátou mouka s kypřícím práškem. Nakonec přidáme šlehačku. Do vymazané a vysypané formy těsto nalijeme, posypeme ovocem a dáme péct.

 

Bublanina je výborná, hezky vláčná. Kdo jste zvyklí na vyšší dávky cukru, množství zdvojnásobte. Špendlíky jí dodaly nakyslou chuť, to my rádi:-).

 

 

 

Marmeláda

 

 

Tu já dělám v podstatě stále stejně. Tentokrát byly poměry následující:

800 g ovoce /již bez pecek/
lžíce vody
200 g třtinového cukru
8 g přírodního pektinu
šťáva z půlky citrónu

Ovoce jsem dala do hrnce se lžící vody. Špendlíky záhy pustily dost šťávy. Povařila jsem cca 5 minut, rozmixovala a přidala cukr smíchaný s pektinem a citronovou šťávu. Vařila jsem ještě asi 2-3 minuty. Ještě horké jsem nabrala do skleniček a otočila víčkem vzhůru.

Z tohoto množství mám 4 menší skleničky.

 

 

 

Už jsem marmelády neplánovala, ale poté, co mi dvě zkysly, se budou hodit. Neumím ty WECKovky asi správně zadělávat:-(. Některé ano, některé netěsní. Nějaký fígl by nebyl?

 

Mějte se krásně.