Na sladkou variantu budeme potřebovat:
- 100 g ovesných vloček
- 180-200 g vařených sojových bobů
- 1 lžičku skořice
- 1 a 1/2 lžíce medu či vašeho oblíbeného sirupu
- 1 lžičku chia semínek
- 1 lžičku sezamového semínka
- 1/2 lžičky jedlé sody
- cca 200 ml vody (přidávat postupně, popř. přilijte)
- 1 špetku soli
Sojové boby přes noc namočíme do dvojnásobného množství vody, kterou následně slijeme, přidáme novou a přivedeme k varu. Vaříme do měkka zhruba 2 hodiny. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. Do mixéru nasypeme vločky a uvařenou soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu, přidáme med, semínka, jedlou sodu, sůl, skořici a dobře rozmixujeme. Formu (klasickou koláčovou, keramickou zapékací mísu či srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Uhladíme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 °C po 35 minut. Hotový chlebík necháme vychladnout. Pomažeme ořechovým máslem a ovocem/marmeládou. Dobrou chuť!
____________________________________________________________________________
Na slanou variantu budeme potřebovat:
- 100 g ovesných vloček
- 180-200 g vařených sojových bobů
- 1 lžičku chia semínek
- 1 lžičku sezamového semínka
- 1/2 lžičky jedlé sody
- cca 200 ml vody (přidávat postupně, popř. přilijte)
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíčku bylinek: tymián, kmín a špetka pepře
Podobně jako u sladkého chlebíku… Sojové boby namočíme přes noc, poté vodu vyměníme a dáme na 2 hodiny vařit do měkka. Následně necháme zchladnout a dobře osušíme. DO mixéru nasypeme vločky, soju a několika pulzy vytvoříme jemnou drť. Přilijeme vodu, semínka, jedlou sodu, sůl, koření a dobře rozmixujeme. Formu (např. na srnčí hřbet) vymažeme kokosovým tukem a vlijeme těsto. Dobře uhladíme a dáme péct do vyhřáté trouby na 170 °C po 35 minut. Hotový chléb podáváme ještě teplý či necháme vystydnout. Hodí jako klasická alternativa běžného celozrnného pečiva.
PS: Zkusila jsem formu na sladký chlebíček vymazat kokosovým tukem a vysypat vrstvou holandského kakaa. |