Znáte ho jen jako vodou nasáklou houbu bez chuti a nevěřícně kýváte hlavou? Tak čtěte pozorně. 🙂
Budeme potřebovat:
- 100 g sojových kostek či plátků
- 1 kostku zeleninového bio bujonu
- 1 lžička soli
- 1 litr vody
- 4 lžíce sojové omáčky
- 1/2 lžíce kremžské hořčice
- 3 lžíce řepkového oleje
- 1 špetka sušeného česneku
- 1 malá cibulka nakrájená na jemno
- 1 špetka pepře
Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu se lžičkou soli a kostkou zeleninového bujonu. Následně vhodíme sojové maso a necháme vařit podle návodu na obalu (cca 15 minut).
Připravené maso scedíme (TIP: vodu s bio bujonem nevylévejte, můžete ji využít při přípravě polévky nebo do omáček), necháme ho vychladnout (zatím si vyrobíme marinádu) a následně veškerou vodu dobře vymačkáme do misky. Zhruba dvě lžíce tekutiny z masa využijeme při přípravě marinády..
Jak na marinádu: oloupanou cibuli si nakrájíme na jemno a dáme si ji do středně velké misy. K cibuli přidáme sojovou omáčku, hořčici, sušený česnek, pepř, pár lžic oleje a 2 lžíce vody, ve které se vařilo maso. Vše dobře zamícháme.
Uvařené maso přidáme do misky s marinádou, promícháme a necháme v lednici hodinku uležet.
Následně naložené maso opékáme v troubě na plechu s pečicím papírem nebo na pánvi.
Podáváme například se zeleninovým salátem a růžovým bulgurem. Jak na něj? Stačí do vody při vaření přidat lžíci šťávy z červené řepy. Dobrou chuť!
Máte rádi maso a nedáte na něj dopustit? Zkuste jednou jeho rostlinnou alternativu a napište mi svůj názor dolů do komentářů. Budu se moc těšit.:)
Jak připravujete sojové maso vy a máte nějaký vlastní postup? Raději kostky, granulát nebo plátky?
Mějte se krásně a užívejte života,
Vaše Štěpánka ?