Miluju pomalé a sladké snídaně. A i když většinu času snídám ovesné vločky nebo domácí granolu s jogurtem, o víkendech si dopřeju i něco jiného. Čerstvě upečené pečivo vonící po celé kuchyni s máslem a marmeládou je prostě nejlepší. Naneštěstí jeho příprava zabere poměrně dost času a většinou málokdo chce čekat na snídani několik hodin. Takže buď můžete vstát o pár hodin dřív anebo vyzkoušet tyhle sladké snídaňové bulky z tvarohu. Hodně jsem si je oblíbila. Příprava těsta zabere pár minut, nemusí kynout a ani pečení netrvá dlouho. Navíc si je můžete upéct i den předem a do rána zůstanou krásně měkké.

Posnídejte je s kávou nebo kakaem, namažte je máslem a marmeládou nebo s jogurtem a čerstvým ovocem.

 
  SNÍDAŇOVÉ TVAROHOVÉ BULKY S MANDLEMI     SUROVINY (cca 8 - 10 ks)     250 g tvarohu (z vaničky) 300 g hladké mouky 50 g cukru 2 vejce 1 čajová lžička prášku do pečiva 1 čajová lžičky sody     vejce na potření 1 lžíce smetany nasekané mandle na posypání     POSTUP    

Troubu si předehřejeme na 170 °C a pečicím papírem vyložíme dva plechy.

Vejce vymícháme s cukrem do pěny, přidáme tvaroh a promícháme.

Ve druhé míse smícháme mouku, sodu a prášek do pečiva. Přidáme k tekuté směsi a vypracujeme nelepivé těsto. Podle konzistence tvarohu je možné, že bude nutné přisypat trochu mouky.

Desku nebo podložku posypeme trochou hladké mouky a vyklopíme těsto. Z těsta odkrajujeme stejné díly (cca 80 – 100 g) a pomoučenýma rukama jemně vypracujeme kuličky – těsto vytahujeme směrem dolů, aby horní část kuličky byla hladší, a prsty spodní část trochu přimáčkněte k sobě. Pak v dlaních nebo pomocí krouživého pohybu na desce dotvarujeme kuličku. Spodní částí pak klademe kuličky na plech.

Takto připravené bulky necháme ještě cca 10 minut odpočinout, poté potřeme vejcem rozšlehaným se lžící smetany. Posypeme mandličkami a dáme péct do vyhřáté trouby na cca 20 minut, dokud povrch nezezlátne.

Poté vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout a můžeme podávat. Nejlepší jsou s marmeládou, máslem nebo jen tak s jogurtem a ovocem.

  VYTISKNOUT RECEPT.  
 
    BREAKFAST QUARK BUNS WITH ALMONDS    

I love slow and sweet breakfasts. And although most of the time I eat oatmeal or homemade granola with yogurt for breakfast, I indulge in something else on the weekends. Freshly baked goods smelling all over the kitchen with butter and marmalade is simply the best. Unfortunately, it takes quite a while to prepare it and most of us don’t have a patience to wait several hours for breakfast. So, you can either get up a few hours earlier or try these sweet quark buns. I like them a lot. The preparation of the dough is very fast, it does not need to rise, and it does not take long to bake. In addition, you can bake them the day before and they will remain beautifully soft until the morning.

Enjoy them with a cup of coffee or cocoa, spread them with butter and jam or with yogurt and fresh fruit.

    INGREDIENTS (Makes 8–10 buns)      250 g quark 300 g all-purpose flour 50 g sugar 2 eggs 1 tsp baking powder 1 tsp baking soda     egg for brushing 1 spoon of heavy cream chopped almonds to sprinkle     INSTRUCTIONS    

Preheat the oven to 170°C and line two trays with baking paper.

Beat the eggs with the sugar until foamy, add the quark and mix.

In the second bowl, mix the flour, baking soda and baking powder. Add to the liquid mixture and make a non-sticky dough. Depending on the consistency of the quark, it may be necessary to add a little flour.

Sprinkle the board or mat with a little flour and turn out the dough. Cut equal pieces from the dough (approx. 80-100 g) and gently make balls with floured hands - pull the dough downwards so that the upper part of the ball is smoother and press the lower part together a little with your fingers. Then, shape the ball in the palms of your hands or make a circular motion on the board to shape the balls. Put the balls on the baking sheet, the lower part on the paper.

Leave the balls prepared in this way to rest for about 10 minutes, then brush them with an egg beaten with a spoon of cream. Sprinkle with almonds and bake in a heated oven for about 20 minutes, until the surface is golden.

Take them out of the oven, let them cool down for a while and serve them. They are best with jam, butter or simply with yogurt and fruit.

PRINT THE RECIPE.