Hrušky nepoužívám pouze při pečení sladkých koláčů. ale s oblibou i do slaných. Protože jejich chuť není úplně výrazná, je nutné ji podtrhnout nějakou výraznější chutí. Proto je moc ráda kombinuji s výrazně chutnajícími sýry, jako je gorgonzola, niva nebo čedar, a s ořechy. Je to taková klasická kombinace, která neomrzí.
SLANÝ SÝROVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI
INGREDIENCE
KORPUS (vyjde na dno koláče průměr 20 cm + ozdobení)- 300 hladké mouky
- 2 lžíce pískového cukru
- 1 lžička soli
- 250 g studeného másla
- 5 lžic ledové vody
- 200 g ricotty
- 200 g gorgonzoly nebo uzené nivy
- 150 ml smetany
- 2 vejce
- sůl (dle chuti)
- pepř
- 3 – 4 větší hrušky
- hrst vlašských nebo pekanových ořechů
- 1 vejce + 2 lžičky vody + lžíce jemně strouhaného parmezánu
POSTUP
Nejdřív si připravíme těsto.
Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme na kostky nakrájené studené máslo. Prsty nebo nožem vytvoříme drobenku. Po lžících přidáváme vodu a vždy počkáme až se zcela zapracuje. Vytvoříme kompaktní těsto. Zabalíme do potravinové folie a necháme 1 – 2 hodiny chladit v ledničce.
Na náplň smícháme ricottu, nadrobenou gorgonzolu nebo nivu, vejce, smetanu a osolíme, opepříme dle chuti. Vytvoříme krémovou směs.
Hrušky omyjeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky.
Troubu předehřejeme na 180°C, formu na koláč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou mouku.
Jakmile je těsto vychlazené, rozdělíme jej na 2 poloviny. První polovinu vyválíme, vložíme do formy, vytvarujeme okraje a zbytek odřízneme.
Vyložíme alobalem, na dno vysypeme fazole a vložíme předpéct na 15 minut do trouby.
Z druhé části těsta můžeme vytvořit copánky, mřížku nebo pomocí vykrajovátek různé tvary.
Jakmile bude korpus předpečený, alobal s fazolemi opatrně odstraníme, naneseme sýrovou náplň a položíme na plátky nakrájené hrušky.
Zasypeme nadrobno nakrájenými ořechy a dekorací z druhé části těsta.
V menší misce rozšleháme vajíčko s vodou a pomašlujeme těsto. Nakonec posypeme ještě strouhaným parmezánem.
Dáme zapéct zpět do trouby, pečeme cca dalších 40 – 50 minut nebo dokud těsto nebude mít zlatou barvu.
Po vytažení z trouby necháme vychladnout.
VYTISKNOUT RECEPT.