O slaném karamelu jsem slyšela poprvé před několika lety. Nejdřív jsem vůbec nepochopila, proč by se měl karamel solit a co na něm všichni mají. Než jsem jednoho dne vešla do obchodu se zmrzlinou v jednom malém francouzském městečku a nekoupila si tu nejlepší zmrzlinu se slaným karamelem na světě. A do té chvíle jsem mu propadla. Díky soli je totiž jeho chuť mnohem intenzivnější.
Dlouho jsem se jej také odhodlávala připravit doma, protože moje první pokus nedopadly úplně nejlépe. Měla jsem z něj tak velký respekt. Ale chtělo to trochu cviku, zkušeností, pokusů a omylů a jeho přípravu už nepovažuji vůbec za žádnou vědu.
Musím se přiznat, že klasický karamel už snad ani nedělám. Používám jej na palačinky, do koláčů, na dorty, jen tak na lžičku nebo klidně i na ovocné knedlíky 😊. Prostě slaný karamel se hodí úplně ke všemu 😊. Protože jakmile jednou ochutnáte, zcela mu propadnete.
SLANÝ KARAMEL
INGREDIENCE
(na cca 2 skleničky o objemu 200 ml)
200 g krupicového cukru
140 ml smetany pokojové teploty
200 g másla pokojové teploty
1 lžička růžové soli nebo fleur de sel
POSTUP
Cukr nasypeme do kastrůlku nebo hrnce se silným dnem, aby cukr rovnoměrně pokrýval dno hrnce. Plotýnku dáme na nejvyšší stupeň a necháme zkaramelizovat.
Jak začnou probublávat první loužičky karamelu, začneme karamel míchat. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí – jestli zůstanou nějaké hrudky nevadí. Barva karamelu by měla být jantarově žlutá/hnědá.
Nyní začneme do karamelu přilévat smetanu – je důležité, aby měla pokojovou teplotu. Vyhneme se tak prskání a případnému popálení. Smetanu naléváme postupně na 2 - 3krát a postupně ji zamícháme. Jakmile je nalité celé množství, stáhneme karamel z plotýnky, přidáme sůl a promícháme.
Karamel přecedíme přes jemnější sítko, abychom se zbavili případných hrudek. Poté do teplého karamelu začneme metličkou zašlehávat máslo. Mícháme, dokud nevznikne hladký karamelový krém. Přelijeme do čistých uzavíratelných skleniček a necháme zcela vychladnout.
Skladujeme v chladu, dle mých zkušenosti vydrží v těchto podmínkách až 2 měsíce.
Moje postřehy:
- Pro přípravu použijte hrnec nebo pánev se silným dnem a nejlépe světlé barvy, tak budete vidět, jak karamel mění barvu
- karamel jsem zkoušela i ze třtinového cukru, ale ten se rád připaluje, proto sahám po klasickém bílém
- studená smetana přímo z lednice bude při nalévání do karamelu prskat
- než se cukr rozpustí míchám zásadně dřevěnou vařečkou (v metličce se cukr rád usazuje uvnitř), metličku používám až na zašlehání smetany a másla
- pokud karamel zůstane na hrnci, vařečce, metličce, odmočte je několikrát v horké vodě – karamel postupně pustí (platí to i v případě, že se vám karamel připálí, takže nezoufejte, že budete muset hrnce vyhodit