Další varianta slaného koláče, kterou jsem si oblíbila. Na podzim jsme měli přebytek dýní a tak jsme přemýšleli, jak je využít. A musím říct, že tato varianta koláče se velmi ujala. Tato verze je zeleninová, ale samozřejmě lze přidat slanina nebo klobása dle chuti.

A malý tip na závěr – pokud zbyde náplň, použijte je na slané muffiny. Náplň dejte formy na muffiny a upečte. Určitě i tahle dobrota ze zbytků sklidí úspěch.

                                                             

SLANÝ DÝŇOVÝ KOLÁČ

SUROVINY

TĚSTO

  • 350 g hladké mouky
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 250 g studeného slaného másla (případně klasické máslo + 1/2 lžičky soli)
  • 4 – 6 lžic studené vody
 

NÁPLŇ

  • 2 cibule
  • 500 g dýně Hokkaidó
  • 250 g listového špenátu
  • 100 g čedaru
  • 4 vejce
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 1 lžička soli
  • pepř dle chuti
  • 3 – 4 lžíce řepkového oleje

POSTUP

TĚSTO

  1. Nejprve začneme s přípravou těsta.
  2. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, nakrájíme studené máslo a vytvoříme drobenku. Poté postupně přidáváme po lžících studenou vodu a postupně zpracováváme, dokud se těsto nespojí. Může se stát, že nespotřebujeme všechnu vodu.
  3. Zabalíme do potravinové folie a necháme 2 hodiny v lednici
 

NÁPLŇ

  1. Začneme předpečením dýně. Troubu předehřejeme na 200°C, plech vyložíme pečicím papírem. Dýni rozkrojíme na čtvrtiny až osminy a i se semínky rozložíme na plech.
  2. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 – 40 minut podle velikosti nakrájených kousků. Dýně nemusí být úplně rozpečená, protože se ještě bude dusit a péct v koláči.
  3. Jakmile je poloměkká, vyndáme z trouby a necháme chvíli vychladnout.
  4. Lžící odstraníme semínka. Můžeme také odstranit slupku.
  5. Následně dýni nakrájíme na mečí kousky – cca 1 x 1 cm.
  6. Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno.
  7. Ze špenátu odstraníme stopky. Větší listy můžeme natrhat na menší kousky.
  8. Olej rozehřejeme na pánvi nebo ve větším kastrolu, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
  9. Přidáme nakrájenou dýni a opečeme. Nakonec přidáme špenát, který necháme krátce povadnout. Nakonec přidáme sůl. Sundáme z plotny a necháme vychladnout.
  10. Čedar nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme smetanu, vejce a vychladnout směs dýně a špenátu. Podle chuti ještě dosolíme a opepříme. Odložíme bokem.
 

DOKONČENÍ

  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Formu na koláč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  3. Těsto vyndáme z lednice, pokud příliš ztuhlo, necháme 10 minut povolit při pokojové teplotě.
  4. Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku o síle cca 5 mm – placka musí být vždy o něco větší, než průměr formy, aby zbylo na vytvoření okrajů. Pomocí válečku přeneseme do formy a přitlačíme na dno a boky formy. Pomocí ostrého nože nebo válečku odstraníme těsto z okrajů. Dno těsta propíchneme vidličkou na několika místech.
  5. Nyní koláč vyložíme alobalem a vsypeme fazole nebo pečící fazole. Koláč vložíme do trouby a předpečeme 15 minut. Poté vyndáme a odstraníme opatrně fazole s alobalem.
  6. Do takto předpečeného koláče vlijeme náplň – plníme po okraj, aby náplně bylo skutečně hodně. Vložíme zpět do trouby.
  7. Teplotu trouby snížíme na 170 °C. Do spodní části trouby doporučuji vložit plech s pečicím papírem, při případném uniku náplně tak nebudete mít špinavou troubu, ale jen papír.
  8. Pečeme dalších 30-45 minut. Koláč vyndáme, jakmile začnou okraje těsta a sýrová náplň zlátnout.
  9. Koláč necháme vychladnout, aby se náplň trochu zpevnila. Můžeme podávat teplý i studený.