A malý tip na závěr – pokud zbyde náplň, použijte je na slané muffiny. Náplň dejte formy na muffiny a upečte. Určitě i tahle dobrota ze zbytků sklidí úspěch.
SLANÝ DÝŇOVÝ KOLÁČ
SUROVINY
TĚSTO
- 350 g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 250 g studeného slaného másla (případně klasické máslo + 1/2 lžičky soli)
- 4 – 6 lžic studené vody
NÁPLŇ
- 2 cibule
- 500 g dýně Hokkaidó
- 250 g listového špenátu
- 100 g čedaru
- 4 vejce
- 200 ml smetany na šlehání
- 1 lžička soli
- pepř dle chuti
- 3 – 4 lžíce řepkového oleje
POSTUP
TĚSTO
- Nejprve začneme s přípravou těsta.
- Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, nakrájíme studené máslo a vytvoříme drobenku. Poté postupně přidáváme po lžících studenou vodu a postupně zpracováváme, dokud se těsto nespojí. Může se stát, že nespotřebujeme všechnu vodu.
- Zabalíme do potravinové folie a necháme 2 hodiny v lednici
NÁPLŇ
- Začneme předpečením dýně. Troubu předehřejeme na 200°C, plech vyložíme pečicím papírem. Dýni rozkrojíme na čtvrtiny až osminy a i se semínky rozložíme na plech.
- Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 30 – 40 minut podle velikosti nakrájených kousků. Dýně nemusí být úplně rozpečená, protože se ještě bude dusit a péct v koláči.
- Jakmile je poloměkká, vyndáme z trouby a necháme chvíli vychladnout.
- Lžící odstraníme semínka. Můžeme také odstranit slupku.
- Následně dýni nakrájíme na mečí kousky – cca 1 x 1 cm.
- Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno.
- Ze špenátu odstraníme stopky. Větší listy můžeme natrhat na menší kousky.
- Olej rozehřejeme na pánvi nebo ve větším kastrolu, přidáme nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět.
- Přidáme nakrájenou dýni a opečeme. Nakonec přidáme špenát, který necháme krátce povadnout. Nakonec přidáme sůl. Sundáme z plotny a necháme vychladnout.
- Čedar nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme smetanu, vejce a vychladnout směs dýně a špenátu. Podle chuti ještě dosolíme a opepříme. Odložíme bokem.
DOKONČENÍ
- Troubu předehřejeme na 200 °C.
- Formu na koláč vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- Těsto vyndáme z lednice, pokud příliš ztuhlo, necháme 10 minut povolit při pokojové teplotě.
- Na pomoučeném vále vyválíme z těsta placku o síle cca 5 mm – placka musí být vždy o něco větší, než průměr formy, aby zbylo na vytvoření okrajů. Pomocí válečku přeneseme do formy a přitlačíme na dno a boky formy. Pomocí ostrého nože nebo válečku odstraníme těsto z okrajů. Dno těsta propíchneme vidličkou na několika místech.
- Nyní koláč vyložíme alobalem a vsypeme fazole nebo pečící fazole. Koláč vložíme do trouby a předpečeme 15 minut. Poté vyndáme a odstraníme opatrně fazole s alobalem.
- Do takto předpečeného koláče vlijeme náplň – plníme po okraj, aby náplně bylo skutečně hodně. Vložíme zpět do trouby.
- Teplotu trouby snížíme na 170 °C. Do spodní části trouby doporučuji vložit plech s pečicím papírem, při případném uniku náplně tak nebudete mít špinavou troubu, ale jen papír.
- Pečeme dalších 30-45 minut. Koláč vyndáme, jakmile začnou okraje těsta a sýrová náplň zlátnout.
- Koláč necháme vychladnout, aby se náplň trochu zpevnila. Můžeme podávat teplý i studený.