Stále u nás doma jedeme na vlně Oringle obrazu, a tak jsem se nechala Petiným přáním inspirovat i na konci školního roku. Zabalily jsme letos s Terezkou do školky naši domácí třešňovou nutelu. Chvíli jsem váhala, jestli se hodí darovat paním učitelkám domácí marmošku, jestli by více neocenily nějakou origo kupovanou nevšední marmeládu. Nakonec ale nutela zvítězila..
…
Klasická třešňová marmeláda náš v předchozích letech moc nenadchla. Navíc bez přidaných pektinů byla řídká už i na mě. Takže z třešní už u nás najdete na houskách, v jogurtu i v ranních ovesných kaších jen třešňovou nutelu.
Na kilo třešní dávám 400 g cukru (stačí možná i méně, hlavně u varianty s mléčnou čokoládou), třešně vypeckuji, rozpůlím (nemixuji ani nesekám), smíchám s cukrem a nejlépe na pánvi přivedu k varu. Pak asi hodinu vařím, s občasným promícháním když jdu zrovna okolo. Nakonec nalámu 100 gramů čokolády a naliji do čistých skleniček. Obrátím víčkem dolů. Na čokoládě doporučuji nešetřit – buď hodněprocentní hořkou, nebo kvalitní mléčnou – ať si chuť zbytečně nepokazíte.
Nejhorší je třešně vypeckovat, pak už to jde samo. Z kila třešní jsou jen čtyři skleničky, takže dělávám minimálně ze dvou kil.
Pokud ještě třešně někde ulovíte, s radostí do toho, půl je hotovo.
A budete mít taky sladké léto (zakonzervováno na chladnější časy) ..