Už jsem tu psala, že jsme si doma v poslední době oblíbili kynuté těsto, které mám od mamky. Zkouším stále různé varianty. Poslední byly skořicoví šneci.
Těsto dělám v pekárně. Naházím ingredience do nádoby během 5 minut, poté čekám, až pekárna dílo dokoná. Vytvořit šneky už není tak složité, ani časově.
Těsto – ingredience:
50 dkg hladké mouky /já půlku hladké špaldové/
7 dkg třtinového cukru
2dcl mléka raději asi 180ml
2 vejce
2.5 dkg kvasnic
citronová kůra
sůl-špetka
8 dkg tuku – já másla
vanilkový cukr
olej – cca 1 lžíce
Těsto vyválím na tloušťku cca 3-4 mm a pomažu změklým máslem. Chce ho nechat povolit dostatečně dlouho! Klidně 2 hodiny předem. Posypete skořicovým cukrem, nemusíte šetřit. Rádýlkem uděláte pruhy cca 2-3 cm široké a pak z nich tvoříte takové vrtulky/vruty (viz. foto), a ty pak stočíte do klubíčka. Hotovo. Pečete, dokud nezezlátnou.
Postup v obrázcích:
A hotové:
Z výše uvedeného množství těsta já dělám obvykle dvě věci. Většinou jde o buchtičky s krémem a aby jich nebylo tolik, využiju druhou část těsta jinak. Třeba na šneky. Jednou jsem ale zkusila i verzi naslano.
Udělala jsem silnější těsto, dala do formy a navrch potřela jemně kečupem a nadrobno nakrájenou zeleninou, šunkou, co byla doma. Můžete okořenit tím, co máte rádi. Dala jsem zapéct se sýrem. Taky chutnalo. K vínku ideální.
Hezký den.