Vždycky, když se na podzim ochladí, tak na ně dostanu chuť. Nejradši peču podle tohoto receptu od Máma peče doma, jen jsem si ho malinko upravila a letos jsem vyzkoušela i obměnu s nastrouhanými jablky.
Suroviny - na těsto:
- 240 ml vlažného mléka
- 70 g rozpuštěného másla
- 50 g cukru krupice
- půlku kvasnic (eventuálně 1 balíček sušeného droždí)
- 560 g hladké mouky
- 4 g soli
- 1 vejce
- 4 g skořice
Na náplň do šneků:
- 100 g třtinového cukru
- 100 g rozpuštěného másla
- 11 g skořice
Na polevu:
- 80 g moučkového cukru
- 4 g másla
- 15 ml mléka
- 1 lžička javorového sirupu
Postup:
- Do velké mísy si proseju mouku, do důlku nasypu cukr a rozdrobím kvasnice. Zaliju trochou vlažného mléka a nechám kvasnice vzkypět. Ve zbytku mléka si rozpustím máslo a nechám mírně vychladnout. Potom společně s vejcem, solí a skořicí přidám do mísy, promíchám a nakonec vypracuji rukou.
- Těsto nechám přikryté utěrkou kynout dvě hodiny, po hodině těsto rukou propracuji.
- Po dvou hodinách si pomoučním vál, na něm propracuji těsto a vyválím obdélník 30x50 cm. Potřu rozpuštěným máslem, posypu cukrem a skořicí (a případně na něj nastrouhám oloupaná a vykrájená jablka).
- Těsto smotám do ruličky a krájím na 12 stejných kousků, ty narovnám do pečící formy nebo pekáčku a nechám ještě půl hodiny kynout.
- Troubu si rozehřeju na 190°C a peču asi 15 minut na horkovzduch.
- Někdy ještě polévám cukrovou polevou, ale šneci jsou i bez ní sladcí dost.
Taky máte nějaký osvědčený recept, který pečete pořád dokola? Budu moc ráda, když se podělíte. :))
Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments