Vždycky, když se na podzim ochladí, tak na ně dostanu chuť. Nejradši peču podle tohoto receptu od Máma peče doma, jen jsem si ho malinko upravila a letos jsem vyzkoušela i obměnu s nastrouhanými jablky.


Suroviny - na těsto:
  • 240 ml vlažného mléka
  • 70 g rozpuštěného másla
  • 50 g cukru krupice
  • půlku kvasnic (eventuálně 1 balíček sušeného droždí)
  • 560 g hladké mouky
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 4 g skořice

Na náplň do šneků:
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 11 g skořice

Na polevu:
  • 80 g moučkového cukru
  • 4 g másla
  • 15 ml mléka
  • 1 lžička javorového sirupu

Postup:
  1. Do velké mísy si proseju mouku, do důlku nasypu cukr a rozdrobím kvasnice. Zaliju trochou vlažného mléka a nechám kvasnice vzkypět. Ve zbytku mléka si rozpustím máslo a nechám mírně vychladnout. Potom společně s vejcem, solí a skořicí přidám do mísy, promíchám a nakonec vypracuji rukou.
  2. Těsto nechám přikryté utěrkou kynout dvě hodiny, po hodině těsto rukou propracuji.
  3. Po dvou hodinách si pomoučním vál, na něm propracuji těsto a vyválím obdélník 30x50 cm. Potřu rozpuštěným máslem, posypu cukrem a skořicí (a případně na něj nastrouhám oloupaná a vykrájená jablka).
  4. Těsto smotám do ruličky a krájím na 12 stejných kousků, ty narovnám do pečící formy nebo pekáčku a nechám ještě půl hodiny kynout.
  5. Troubu si rozehřeju na 190°C a peču asi 15 minut na horkovzduch.
  6. Někdy ještě polévám cukrovou polevou, ale šneci jsou i bez ní sladcí dost.
Taky máte nějaký osvědčený recept, který pečete pořád dokola? Budu moc ráda, když se podělíte. :))

Mějte se moc krásně! Evi
//foto moje ©gathermoments