Skořicoví šneci patří k mým top 10 sladkostem a vždycky se na ně na podzim těším. Už několik let je peču podle stejného receptu, který jsem objevila při pátrání po receptu na kanelbullars (alias švédské skořicové šneky) u švédské bloggerky Lindy Lomelino. Nemůžu si pomoct, ale tohle těsto je nejlepší a nejvíc mi chutná. Možná i proto peču šneky za podzimní a zimní sezónu hned několikrát. Jen obměňuju verzi skořicovou a kardamomovou. Tentokrát jsem pekla obě, nemohla jsem se rozhodnout.
 
SKOŘICOVÍ ŠNECI
Těsto:
150 g změklého másla
90 g třtinového cukru + 2 lžíce na kvásek
1/2 lžičky soli
500 ml mléka
50 g kvasnic
820 g špaldové mouky
Náplň:
120 g změklého másla
4 lžíce mleté skořice
90 g třtinového cukru
1 rozšlehané vejce
Postup:
Nejprve si připravíme kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít kvásek.
Máslo vyšleháme s cukrem. Do mísy prosejeme mouku a sůl. Poté přimícháme postupně kvásek a umíchám hladké těsto. Z těsta vytvoříme bochánek a přikryjeme v míse utěrkou. Necháme kynout, než zdvojnásobí svůj objem (cca 60 – 90 minut).
Mezitím si připravíme náplň. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme cukru a skořici. Necháme vystydnout.
Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme si ho na 2 části. Z každé vyválíme plát o velikosti 40 x 40 cm a rozetřeme na něj polovinu náplně. Těsto přeložíme na třetiny jako dopis – střední třetina leží na stole, přes ni přeložíme horní třetinu a na tu přeložíme spodní třetinu. Ještě trochu rozválíme a nakrájíme na 2 cm silné proužky. Každý proužek pak otočíme kolem prstu do spirály a zatočíme do uzlu. Konce schováme dole. Položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout.
Troubu předehřejeme na 250°C. Před vložením do trouby potřeme šneky ještě rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi 8 – 10 minut. Jakmile začne povrch zlátnout, vytáhneme z trouby a necháme vychladnout na mřížce.