Máme tu první adventní neděli – 3. prosinec … 3. okénko a 21 dní do Vánoc
Jak jste na tom s dárky? Už máte vybráno? Nebo ještě přemýšlíte, co pořídit? Osobně nerada nechávám dárky na poslední chvíli a taky se snažím vytušit, co by se rodině a přátelům mohlo líbit. Jen ne vždy se to podaří. V takových případech, nebo když dochází inspirace, sahám po jedlých dárcích. A to se pak pečou sušenky nebo granola (jasně, že záleží pro koho jsou určené :o)).
Dnes tu pro vás mám právě tip na jedlý dárek – na domácí granolu plnou oříšků a skořice. Nasypte ji do dekorační sklenice, ozdobte mašlí, větvičkou, cedulkou … a máte originální dárek vyrobený s láskou.
SKOŘICOVÁ GRANOLA
Ingredience
Suchá směs
500 g ovesných vloček
250 g ořechů (celé mandle, kešu, para ořechy, vlašské ořechy)
Mokrá směs
130 g medu
130 g javorového sirupu
100 g tuku kokosového oleje
špetka soli
4 lžíce skořice
Postup
Troubu předehřejeme na 165°C. 2 velké plechy vyložíme pečícím papírem.
Ve velké míse smícháme vločky a ořechy. Do kastrolku dáme med, sirup, olej a zahřejeme. Není potřeba, aby směs vařila, ale aby se nám všechny ingredience propojily. Tuk se musí rozpustit a směs by měla být hustší, krémovitější konzistence. Nakonec přidáme skořici a promícháme.
Směs přelijeme k vločkám a promícháme, aby se vše spojilo a směs obalila vločky i ořechy. Rozdělíme na dva plechy a rovnoměrně rozprostřeme. Vločky neumačkáváme, aby zůstaly pěkně načechrané a křupavé.
Pečeme 20 – 25 minut. Uprostřed pečení promícháme. Jakmile začnou zlátnout, plechy vytáhneme z trouby a necháme ještě dojít na plotně. Směs necháme pořádně vychladnout a uzavřeme do vzduchotěsné nádoby, aby vločky zůstaly pěkně křupavé.