Krásné ráno milí čtenáři a čtenářky, 
jak si zatím užíváte měsíc září? Já moc! Chystám pro vás spoustu nových článků včetně speciálních vydání nové „rubriky“ o netradičních chutích a produktech, které zkouším za vás. Zatím jsem se ještě nerozhodla, jaký dám těmto článkům název. Napadá Vás něco vhodného? Povím vám například o to, jak chutná exotické ovoce nashi a nebo loštická tvarůžková zmrzlina! Dnes se ale nemusíte extrémů bát. Vytvoříme si jednoduchý salát z malých brambor. Hodí se například s k večeři a nebo po vynechání vajec jako příloha k masu.

Na večeři pro dvě až tři osoby budeme potřebovat:

  • 1,5 misky nových brambor – co nejmenší
  • 250 g čerstvých zelených fazolových lusků
  • 1 jarní cibulku
  • 1/2 obsahu velké plechovky kukuřice
  • 3 vejce
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 1,5 lžičky kremžské hořčice
  • 1,5 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Brambory si důkladně omyjeme a pokud jsou větší, přepůlíme. Osušíme lehce utěrkou a dáme na plech s pečicím papírem do trouby na 30 minut při 190 °C. Poté lehce osolíme a opepříme, necháme vystydnout a pokapeme olivovým olejem.
Fazolové lusky si propláchneme vodou a zbavíme nevzhledných konců. V hrnci přivedeme k varu zhruba půl litru osolené vody, do které vhodíme 2/3 fazolových lusků. Necháme vařit pozvolna zhruba 10 minut. Poté propláchneme studenou vodou a nakrájíme na 1-2centimetrové kousky. Čerstvou třetinu lusků nakrájíme na tenká kolečka.
Vajíčka si uvaříme podle chuti natvrdo či na hniličku a nakrájíme na kostičky. Jarní cibulku si nakrájíme na tenké plátky.
Vychladlé kousky brambor dáme do velké mísy, přidáme fazolové lusky, vejce, cibulku a půlku suchého obsahu plechovky kukuřice. Dále přidáme jogurt, hořčici, sůl, pepř a zakápneme trochou olivového oleje. Vše dobře promícháme a můžeme podávat. Dobrou chuť!


Nové brambory jsou moje nejoblíbenější už od dětství. Jak je jinak využíváte vy? Dali byste si dnešní salát?

Mějte se krásně!
Vaše Štěpánka ?