Kromě tohoto letního dortu s jahodami jsem na oslavu mých a Honzových třicetin chystala ještě čokoládový dort. Inspiraci jsem našla na webu Prima Fresh v tomto receptu Kačky, která už má dneska ale jiný blog s názvem Milluji.
Sušenkový základ se mi nejprve docela drobil, takže napodruhé jsem dala víc másla, zbytek je jen čokoláda se šlehačkou neboli ganache. Navrch jsem ještě posypala kakaem a ozdobila borůvkami s mátou. Hotový je za čtvrt hodiny, není to teda žádný dietní dortík, ale je strašně dobrý! :))
Můj trochu upravený recept:
Suroviny:
- 260 g kakaových Bebe sušenek - 2 balíčky
- 120 g másla
- 500 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
- 500 g vysokoprocentní čokolády
- lžíce kakaa na posypání
- 125 g kanadských borůvek, snítky máty na ozdobu
Postup:
- Nejprve si nachystáme formu, kterou vysteleme pečícím papírem, aby se dort snáz vyndával. Taky si předehřejeme troubu na 180 stupňů.
- Sušenky si v robotu nadrtíme, přidáme k nim rozměklé máslo a ještě pár pulzy v robotu smícháme dohromady. Směs by měla držet hezky pohromadě, pokud nedrží, přidáme ještě trochu másla.
- Sušenky upěchujeme na dno dortové formy a pečeme 10 minut.
- Mezitím si připravíme ganache. Ve vodní lázni zahřejeme smetanu společně s čokoládou, která se v ní postupně rozpustí a oboje se spojí v hladkou hustou směs.
- Ještě teplou čokoládovou směs nalijeme na korpus, necháme zchladnout a dáme vychladit do lednice.
- Dort vyjmeme z formy a před podáváním ho ještě můžeme posypat kakaem a ozdobit ovocem. Já na ozdobu použila kanadské borůvky a snítky máty.
Mějte se krásně! Eva
//foto moje ©gathermoments