Dlouho jsem přemýšlela, jak mám dnešní recept nazvat. Inspirovala jsem se anglickým tradičním pečivem, které se jmenuje scones, ale trošku jsem si jej poupravila. Tradičně se podávají s marmeládou a smetanou, ale v létě, kdy je na zahrádce spousta ovoce, mi to přišlo škoda.
Během prodlouženého víkendu jsem recept vyzkoušela hned třikrát. S červeným rybízem, jahodami a malinami. Jako nejlepší kombinace byla odhlasovaná verze s červeným rybízem. Z uvedeného množství připravíte „jen“ osm kousků, které jsou ideální k odpolední kávičce. A protože jsou koláčky hotové během půlhodinky, doporučuju připravit rovnou z dvojité dávky.
RYBÍZOVÉ TROJÚHELNÍČKY
INGREDIENCE
200 g hladké mouky
80 g pískového cukru
1 lžíce prášku do pečiva s vinným kamenem
80 g studeného másla
70 g řeckého jogurtu
1 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
100 g červeného rybízu
POSTUP
Troubu předehřejeme na 200°C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Ve větší míse smícháme sypké suroviny – mouku, prášek do pečiva a cukr. Přidáme nadrobno nakrájené studené máslo a vypracujeme drobenku.
V menší misce prošleháme vejce, řecký jogurt a vanilkový extrakt.
Mokrou směs zamícháme do sypkých surovin a vypracujeme kompaktní těsto – těsto je hutnější. Nakonec opatrně zapracujeme kuličky červeného rybízu. Těsto přeneseme na plech a postupně tvarujeme do kruhu. Ostrým nožem nebo kráječem na pizzu rozkrojíme neupečené těsto na osminy a mírně je od sebe oddělíme.
Nakonec dáme upéct, pečeme 15 – 20 minut, dokud těsto nezezlátne. Vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout. Předem nakrojené trojúhelníčky od sebe půjdou pěkně oddělit.