Nemůžu tomu uvěřit, ale dnes už je poslední dubnový den. A že teda utekl neskutečně rychle. Stihla jsem pár auditů a na skok (velmi rychlý) se podívat do Francie, odkud jsem si opět dovezla zásobu sladkostí 🙂 Makronky, sušenky sablés a rozmačkaný croissant z letiště :-). Už několikrát jsem si slibovala, že musím upéct čokoládové muffiny, které dostávám v letadle jako svačinku. A protože jsem muffiny doma už dlouho nedělala, tak jsem se do nich tento víkend pustila. Pak jsem si vymyslela, že bych z nich mohla udělat cupcakes. Popřemýšlela jsem nad několika variantami, ale protože je zítra první květnový den a na zahrádce nám právě začíná kvést fialový šeřík, trochu jsem se nechala inspirovat přírodou a na muffinech vytvořila rozkvetlou zahrádku v pastelově fialové a zelené barvě.

ROZKVETLÉ KAKAOVÉ CUPCAKES

Ingredience:
Těsto:
150 g másla
140 g špaldové mouky
140 g pohankové mouky (případně můžete použít jen špaldovou mouku)
30 g kakaa holandského typu
2,5 lžičky sody
špetka soli
4 vejce
250 g třtinového cukru
1/4 lžičky vanilkového cukru
2/3 hrnku mléka
Krém:
 
500 g mascarpone
100 ml šlehačky min. 30%
2-3 lžíce prosátého moučkového cukru
fialové a zelené potravinářské barvivo
cukrářské pytlíky na zdobení – 2x malý, 1 velký
Postup:
Těsto:
Troubu si předehřejeme na 170° C. Formu na muffiny vyložíme papírovými košíčky.
Máslo si rozpustíme, odstavíme a necháme vychladnout.
Na těsto si vyšleháme vejce s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Hmota by měla získat světlejší barvu. Poté přidáváme postupně sypké suroviny – mouky, kakao, sodu, sůl. Nakonec vlijeme máslo a mléko.
Těsto nalijeme do košíčků a dáme péct do předehřáté trouby na cca 15 – 20 minut. Špejlí vyzkoušíme, jestli je vše propečené. Vyndáme z trouby a necháme vystydnout.
Krém:
Na krém si ušleháme studené mascarpone s prosátým cukrem. Přidáme šlehačku a vyšleháme do hladkého krému.
Krém si rozdělíme do 2 mističek. Konec špejle namočíme do tekutého potravinářského barviva a obarvíme krém do požadovaného odstínu.
Jeden malý cukrářský pytlík naplníme jednou polovinou krému, druhý druhou polovinou krému. Odstřihneme špičky cca 1,5 cm od špičky.
U většího pytlíku odstřihneme špičku a vložíme zdobící špičku. Opatrně vložíme oba pytlíky, aby se jejich odstřižené špičky setkaly ve zdobící špičce. Začneme zdobit a vytváříme malé dvojbarevné květinky.
Necháme chvíli zatuhnout. Cupcakes skladujte nejlépe v chladnu 2-3 dny.
ROZKVETLÉ KAKAOVÉ CUPCAKES
ROZKVETLÉ KAKAOVÉ CUPCAKES