Možná jste neslyšeli na řepkový olej úplně ty nejlepší recenze, ale toto je opravdu již dávno minulostí. V současné době je za studena lisovaný řepkový olej jedním z nejlepších tuků, který můžete používat pro studenou i pro teplou kuchyni. Problémem byl v minulosti obsah kyseliny erukové. Již od 90. let minulého století jsou však vyšlechtěny nízkoerukové odrůdy, takže řepkový olej splňuje ta nejpřísnější kritéria.

Optimální složení esenciálních kyselin

Z hlediska zdravé výživy má naopak za studena lisovaný řepkový olej optimální složení esenciálních kyselin. Také je velmi významným přírodním zdrojem vitaminu E, což je především antioxidant, který chrání buňky před volnými radikály.

A jak můžete řepkový olej při vaření využít? Samozřejmě jej můžete využít do zálivek salátů, pomazánek nebo domácích majonéz. Protože má řepkový olej poměrně vysoký bod zakouření, hodí se i pro teplou kuchyni. Můžete ho použít při nakládání masa nebo zeleniny na gril, osmažit na něm bramboráky nebo palačinky. Měli byste si pouze ohlídat teplotu pečení a smažení, aby nepřesahovala 180°C, aby nedošlo k přepálení tuku.

Na stránkách www.zdravyolejzpolabi.cz naleznete spoustu informací o za studena lisovaném řepkovém oleji. Jeho výživové hodnoty, ale také spousty zajímavých receptů. Vyzkoušejte třeba skvělé lívance z ovesných vloček. Řepkový olej jim dodá jemnou oříškovou chuť, nebo pro odlehčení zeleninový salát s mungo klíčky. Řepkový olej se výbornou volbou pro teplou i studenou kuchyni. Obohatí vaše kulinářské recepty, a ještě prospějete svému zdraví.