Letos to s rajčaty vypadalo dost bídně. Nakonec ale úroda nebyla tak špatná a nejvíc je drobotiny – cherry a divokých, se kterou jsem si tak trochu nevěděla rady.
Milujeme si v zimě otevřít sklenici s domácí rajčatovou omáčkou na těstoviny (recept už jsem vám sem házela, najdete ho tady), jenže pan domácí chce omáčku z loupaných rajčat a loupat drobotinu prostě nechci.
A protože malých rajčat se nakonec urodilo neuvěřitelně moc, zkusila jsem je proměnit do čatní. Už jsem udělala asi tři várky, protože je to vynikající jako dip třeba k sýrům, a první zařvala během týdne.
Recept na rajčatové čatní
Důležité je říct, že jsem všechno dělala tak nějak od oka a recept ladila za pochodu pomocí systému ochutnávání. Myslím, že tahle věc to snese.
Co jsem potřebovala:
- spoustu malinkatých rajčátek (já jsem použila kombinaci žlutých a červených divokých)
- olivový olej
- česnek
- sůl
- pepř
- cukr
- bazalku a rozmarýn
Postup:
Rajčata jsem rozprostřela do většího pekáčku až po okraj. Zakápla jsem olivovým olejem, posypala pepřem a cukrem (toho se nemusíte bát, krásně vytáhne chuť rajčat), přidala několik stroužků prolisovaného česneku a promíchala. Na závěr jsem přidala po větší snítce (celé) bazalky a rozmarýnu
Tohle celé jsem dala do trouby a pekla jsem na cca 180 stupňů. Vždycky, když se mi horní vrstva opekla, jsem to promíchala a pekla dál. Až do chvíle, kdy směs získala konzistenci hustší omáčky. Pak jsem ochutnávala a dochucovala.
Když byla směs tak akorát, vyndala jsem větvičky bazalky a rozmarýnu (teda to, co z nich zbylo), dala jsem ji do teplých sklenic a pro sichr ještě zavařila v zavařovacím hrnci.
Během vaření jsem si pořizovala záznam, který jsem házela do Reels na Instagram. Mrknout na něj můžete tady.
The post Recept na vynikající rajčatové čatní appeared first on PetraZahradnici.cz.