Tavené sýry zbožňují jak dospělí, tak děti. V obchodech nejsou ale nejlevnější ani nejzdravější. Čerstvý tavený sýr si můžete vyrobit doma. Domácí tavené sýry mají skvělou chuť, jsou lepší než kupované sýry v supermarketu. Vyrobte si doma tavený sýr bez ztužených tuků a konzervantů. Příprava vám zabere jen pár minut a celá rodina se bude olizovat až za ušima. Poradíme vám jak při výrobě taveného sýru postupovat.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Recept na domácí tavený sýr
Připravit domácí tavený sýr zvládne každý. Není to nic náročného a pro jeho výrobu vám budou stačit pouze čtyři suroviny. Jedinou nevýhodou je datum spotřeby, která je oproti kupovanému sýru kratší. Ale jakmile jej ochutnáte, sníte ho během chvilky.
Co budete na výrobu domácího taveného sýru potřebovat?
250 gramů tvarohu v kostce (polotučný nebo tučný)
čajovou lžičku soli
čajovou lžičku jedlé sody
40 gramů másla
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Jak vyrobit tavený sýr
Připravte si ruční šlehač. Do nádoby vybalte tvaroh, přidejte sůl a jedlou sodu. Vše vařečkou promíchejte a nechte 10 minut odpočinout. Másla přidejte tolik, jak chcete, aby byl sýr kalorický. Můžete přidat je 25g, pokud na kalorie nehledíte, přidejte 40g. Máslo musí být horké! Ohřejte jej v kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě. Horké máslo nalijte do nádoby ke zbytku surovin a důkladně promíchejte. Poté směs vyšlehejte. Hrudkovitá tvarohová hmota se šleháním promění v saténově lesklou. A máte hotovo!
Do hotového sýru můžete přidat bylinky nebo sušená rajčata. Použít jej můžete jako základ do různých pomazánek, nebo z něj připravit šunkovou pěnu.
Hotový sýr nechte alespoň dvě hodiny uležet v lednici, chutná potom lépe.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Sýr lze připravit v menším množství jednoduše i na pánvi.
Co budete potřebovat
100g tvarohu 1 kávovou lžičku másla, 1 lžičku sody, špetku soli
Postup
Máslo a tvaroh dejte do pánve a zahřejte, po rozpuštění másla přidejte sodu a sůl a na mírném plameni míchejte dokud se nezačne sýr táhnout. Hotový sýr přendejte do misky, nebo vylijte na pekáček s potravinářskou folií, po ztuhnutí pak můžeme krájet plátky.
Do hmoty můžete přidat pokrájené bylinky, prolisovaný česnek, mletou sladkou papriku, najemno pokrájenou jarní cibulku, papričky nebo nastrouhanou šunku. Tavený sýr tak budete mít pokaždé jiný.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Videonávod:
Článek Recept na domácí tavený sýr. Je zdravější a chutnější než kupovaný se nejdříve objevil na České návody.