Když jsem v pátek navečer běžela třešňovou alejí, kde už pomalu začínají dozrávat třešně, řekla jsem si, že letos vám musím na blog přidat i recept na clafoutis. I když jsem milovník Francie a francouzských dezertů, tak na blogu jich je jako šafránu. Clafoutis stihnu upéct jen jednou za rok, právě v sezóně třešní. A vždy, když jej upeču, tak si říkám, proč tohle těsto nepoužívám mnohem častěji. Koláč je totiž neuvěřitelně rychlý, nadýchaný jako obláček a má palačinkovo-pudinkovou konzistenci. Správně by se měl jíst, když je teplý, nebo vlažný, ale mě nejvíc chutná zastudena.
Letos se určitě dostanu i k jeho klasické verzi s třešněmi, ale tentokrát jsem do něj zpracovala poslední rebarboru. Místo klasické mouky jsem použila mandlovou a ve spojení s nakyslou rebarborou je to za mě prostě luxusní záležitost. Myslím, že sladká chuť těsta a jakéhokoli nakyslého ovoce bude prostě bomba (maliny, meruňky, rybíz). Asi budu muset vyzkoušet všechny varianty :D.
REBARBOROVÝ CLAFOUTIS
INGREDIENCE
4-6 stonků rebarbory
2 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový lusk
50 g mandlové mouky
2 lžíce hladké špaldové mouky
80 g krupicového cukru
2 vejce
2 žloutky
200 ml smetany ke šlehání 40 %
100 ml mléka
máslo na vymazání formy
POSTUP
Troubu předehřejeme na 190 °C. (budeme péct zprudka, aby se povrch zkaramelizoval).
Stonky rebarbory omyjeme a nakrájíme na kousky. Zapékací formu (nebo mističky) vymažeme máslem. Nakrájenou rebarboru dáme na dno a zasypeme 2 lžícemi cukru.
Mandlovou mouku, špaldovou mouku, zrníčka z vanilkového lusku, cukr, vejce, žloutky, smetanu a mléko smícháme a připravíme hladké těsto. Směsí přelijeme rebarboru.
Pečeme 30 – 40 minut (záleží na formě) – při pečení neotvíráme troubu, aby se těsto nespadlo. Clafoutis by měl být zkaramelizovaný a nadýchaný. Při podávání jej můžeme lehce poprášit moučkovým cukrem.