… je prý velkou pochoutkou, kterou prý dávkovkovanou po lžičkách, ocení i zarputilí odpůrci tvrdého alkoholu během nachlazení jako medicínu.

Ulevila jsem našim dvěma rakytníkovým keřům o další bobulky a zkusila je pro tentokrát naložit do vodky (doporučovaný poměr se liší recept od receptu, já zůstala u poměru 1 : 1). Protože jsem si však nechala nakoupit pouze jednu půllitrovou láhev vodky a rakytníku nasbírala víc, naložena je zatím jen jedna neúplná sklenice. Další várka tedy, až doplním zásoby vodky 🙂 Ráda bych rakytník v lihu darovala svému taťkovi a babičce pod stromeček jako jedlý dárek a jednu sklenici asi letos odložím bokem i pro naše potřeby… .-))

Naložené bobule se nechají ve vodce louhovat 10 dní. Pak se připraví cukerný nálev, kterým se zcezený alkohol s propasírovanou šťávou z rakytníku smíchá, přelije do láhví a uskladní v chladu. Ke konzumaci je pak údajně nejlepší nejdříve po 3 měsících, ale chutná prý ihned .-) 

Protože jíme i očima, ráda bych ale část bobulí ponechala v láhvích vcelku, podobně jako se tomu dělá třeba s višněmi. Myslím, že to ničemu neuškodí a láhve pak budou vypadat nádherně a o to víc jedleji.


Krásný den

A.