Je půl desáté večer a pořád horko, dítě konečně natvrdo uspané, já napůl spící na pohovce v obýváku, na nohách notebook, jako kulisa detektivka v televizi. A marně se tu snažím vyplodit nějaký báječný a lákavý úvod k receptu, který na uveřejnění čeká už přes týden. Slíbila jsem, že ho na blog dám dnes, a nechci to vzdát a odložit na další den, beztak to zítra večer se mnou bude úplně stejný. Tak tady ho máte a tentokrát bez zbytečných řečí. A já jdu dál dřímat, pro změnu u Ozáka.
Ingredience
(asi 40 kousků)
100 g másla, nakrájeného na plátky
1 lžíce cukru krystal
1 lžička soli
150 g polohrubé mouky
4 vejce
Náplň
250 g mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
cukr moučka podle chuti (dala jsem 3 vrchovaté lžíce)
200 ml smetany ke šlehání
Poleva
150-200 g kvalitní bílé čokolády (používám čokoládu z Lidlu)
1 lžička rostlinného oleje neutrální chuti
(mrazem sušené jahody na ozdobu)
Postup
Profiterolky
Do rendlíku nalijeme 250 ml vody, přidáme sůl, cukr a máslo a na středním plameni přivedeme k varu. Jakmile voda lehce vře a máslo je rozpuštěné, zeslabíme plamen na minimum, rychle přisypeme mouku a metlou mícháme, až se vše spojí v hutné těsto. Metlu vyměníme za stěrku a nepřestáváme míchat, zhruba 3-4 minuty, až těsto vytvoří bochánek, který se bude lehce odlepovat od stěn rendlíku a na dně se začne vytvářet bělavý povlak – tomuto procesu se říká odpalování těsta.
Poté těsto přesuneme do mísy a necháme mírně zchladnout, na dotek by nemělo být horké. Po jednom vmícháme vajíčka, snadno to půjde v robotu se třecí metlou nebo i ručně metličkou. Výsledné těsto je lesklé, hladké a poměrně řídké.
Tip č. 2: Těsto dříve zchladne, když ho v robotu budete na nízké otáčky míchat třecí metlou.
Troubu rozpálíme na 200 °C. Dva plechy vyložíme pečícím papírem/fólií, těstem naplníme cukrářský sáček s kulatou zdobící špičkou a na plech stříkáme malé bochánky těsta (o průměru 2-3 cm, záleží, jak velké profiterolky chceme mít – během pečení ještě nabudou). Vystouplé špičky opatrně zamáčkneme prstem namočeným ve studené vodě. Poté všechny profiterolky bohatě postříkáme vodou a pečeme dozlatova, asi 20 minut. Během pečení se nafouknou a lehce popraskají, tak to má být. Přesuneme je na drátěnou mřížku a necháme vychladnout.
Plnění krémem a poleva
Na krém dáme do mixéru mascarpone, vanilkový extrakt a cukr moučka, lehce prošleháme. Přidáme smetanu a šleháme na nízké otáčky asi půl minuty, aby se všechny ingredience pěkně spojily. Poté zvýšíme výkon téměř na maximum a rychle vyšleháme tuhý krém. Šleháme max. dvě minuty, aby se krém nepřešlehal a nezdrcnul.
Vychladlé profiterolky plníme vyšlehaným krémem. Buď je podélně rozřízneme (ideálně jen do dvou třetin), nebo krémem naplníme cukrářský sáček s úzkou špičkou a profiterolky plníme z boku.
Tip č. 3: V takovém případě chce plnění trochu cviku. Profiterolka je dostatečně naplněná krémem, když ztěžkne v ruce a začne se svrchu trochu nafukovat.
Nakonec si ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce rozpustíme čokoládu s olejem a profiterolky v ní namáčíme (já jsem je předtím nechala asi hodinu vychladit v lednici, krém lehce ztuhnul a lépe se mi s nimi tak pracovalo).