Pribináček patří mezi legendární produkty. Začal se vyrábět v 50. letech minulého století a vyrábí se dodnes. Pokud byste si chtěli tuto smetanovo-tvarohovou pochoutku dopřát, ale cena malého kelímku vás vždy odradí, poradíme vám, jak si pribináčka vyrobit doma.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Domácí pribináček
Základem chutného pribináčka jsou kvalitní suroviny.
Hlavní surovinou je tvaroh, čím kvalitnější, tím lépe, ideálně přímo farmářský v kostce, který seženete i v supermarketech. Měkké tvarohy ve vaničce se na něj příliš nehodí.
Další surovinou je smetana, která by měla být také kvalitní. Používejte vždy smetanu na šlehání, která má více než 30%, ideální je 40%, dezert pak bude lahodnější.
Ingredience na přípravu pribináčka (4 skleničky)
250 g farmářského tvarohu v kostce
250 ml smetany ke šlehání
50–100 ml mléka na případné naředění
3–4 lžíce tekutého medu
1 vanilkový lusk
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Postup výroby
V misce vyšlehejte do polotuha smetanu na šlehání. Poté přidávejte po troškách tvaroh a šlehejte do hladka, aby v něm nebyly hrudky. Spojením ingrediencí bude hmota houstnout. Přidejte med. Vanilkový lusk podélně rozřízněte, vydlabejte semínka a přidejte je do hmoty. Každý tvaroh je jiný a hustota hmoty se tak nedá obecně odhadnout, v případě potřeby hmotu nařeďte mlékem tak, aby vám její konzistence vyhovovala.
Pokud máte rádi kakaový pribináček, přidejte do tvarohovo-smetanového základu lžičku holandského kakaa.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Čím pribináček zdobit?
Pribináček můžete ozdobit čokoládou, ovocem nebo do něj přidat piškoty. Skvěle se hodí čerstvé jahody, borůvky, maliny, meruňky, broskve, banán a kiwi.
Na přípravu piškotíka budete potřebovat dětské piškoty, můžete přidat marmeládu, nebo nutellu, což ocení především děti.
Na dno sklenice naskládejte piškoty, přidejte lžíci marmelády nebo nutelly a zalijte domácím pribináčkem, nechte odležet 1 den v lednici.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Domácí pribináček a piškotík jsou bez konzervantů a stabilizátorů a vyjdou vás levněji než z obchodu. Pokud jste použili kvalitní suroviny a opravdový vanilkový lusk, s velkou pravděpodobností vám bude chutnat více než ten, který můžete zakoupit v obchodě.
Článek Připravte si doma lahodný pribináček. Je to snadné a chutná lépe než kupovaný se nejdříve objevil na České návody.