… z dýně připravovaná tak trochu podle Lenky J. a tak trochu podle mě 🙂 Poslední část naší dýně padla právě na ni .-)


Je to velká dobrota a hned po uvaření. Leni, čekat do druhého dne nebyla třeba 🙂

Kdo má stejně jako já doma „předýňováno“, nechť vyzkouší také.

Co budete potřebovat?

Samozřejmě dýni 🙂 Té jsem dala 2,4 kg (oloupané), pak 1 x mandarinky v malé konzervě (312 g), 1 x ananas ve velké konzervě (567 g), šťávu ze 2 pomerančů, šťávu ze 2 citrónů, lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru, 3 kusy celé skořice, lžička mleté skořice na dochucení, špetka kyseliny citrónové, 300 – 400 g cukru (podle chuti, každý má rád jinak sladké) a pektin, gelfix 2 v 1, agar ap. na zahuštění.

Jak postupovat?

Dýni nakrájíme na kostičky, rozložíme na 2 plechy, přidáme celou skořici a necháme v troubě péct do změknutí. Pokud pouští hodně vody, průběžně odebírat (to však nebyl náš problém). Po upečení přesypeme do hrnce, přidáme mandarinky a ananas (dala jsem i se šťávou), rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme cukr, šťávu z pomerančů, citrónů a zázvor. Necháme povaříme dokud se nerozpustí cukr, přidáme mletou skořici, kyselinu citrónovou a pektin či jinou výše uvedenou alternativu a dle použitého zahušťovadla povaříme a dokončíme. Pak naléváme do čistých sklenic (já je předem ještě dezinfikuji v troubě) podobně jako džem a uzavřeme.

Tak ať chutná, já mám před sebou dalšího macka… třicetikilového… a od jedné z vás jsem dostala tip na vynikající žemlovku s dýní… Manžel mě ale včera strašil, že se mu náš macík nezdá být v kondici… tak snad dýni nebudu muset celou vyhodit…

Krásný den

A.