Tím, že jsme byli okolnostmi nuceni pobývat víc doma, jsem více času trávila i v kuchyni.
Došlo pečivo a já se pustila do chleba. Už jsem o něm psala tady. Není klasicky kynutý, ale je to snadná a rychlá varianta do hodiny hotová, navíc nám doma chutná. Kváskových domácí chléb je můj sen, mám ho na pomyslném “wish listu” toho, co bych jednou ráda zkusila/zvládla, což nemusí být vždy totéž:-)/.
Konečně jsem využila černý hrách z Rigy. On tedy vypadá spíš jako hnědý, ale říkají mu tak, nebo šedý? Udělala jsem klasickou hrachovou polévku podle českého receptu jen s jiným hrachem. V Rize ho upravují i jako hlavní jídlo s orestovanou slaninou a cibulkou. Tak do toho se také určitě pustím.
Poslední jsou tvarohové koblížky. Recept jsem našla na blogu Mám peče doma. Moře receptů zachycených na nádherných fotografiích. Určitě tam zajděte. Uznávám, že mé koblihy vypadají poněkud jinak, tak trochu neupraveně, rozevlátě, ale věřte, že chutnaly moc dobře:-).
Recept kopíruji:
2 vejce
200 g polohrubé mouky + 50 g hladké mouky do misky ke tvarování koblížků
250 g tučného tvarohu ve vaničce (okapaného)
100 g cukru krupice
1 balení vanilkového cukru
6 g kypřícího prášku do pečiva
45 g kukuřičného škrobu
1 l oleje
cukr na obalení
POSTUP
- V míse si vyšlehejte do pěny vejce, cukr a vanilkový cukr. Zabere Vám to cca 5 minut. Poté jemně vmíchejte okapaný tvaroh a nakonec vmíchejte mouku s kukuřičným škrobem a kypřícím práškem do pečiva. Vše řádně promíchejte a dejte stranou.
- Do menšího kastrůlku si dejte 1 l oleje a ten zahřejte.
- Pomoučněnýma rukama berte malé kousky těsta (opravdu malé, aby Vám po usmažení vevnitř nezůstalo tekuté těsto) a tvarujte kuličky, které pak pomocí lžíce dávejte do rozpáleného oleje. Smažte z obou stran hezky dozlatova.
- Usmažené koblížky dávejte okapat na talíř vyložený ubrouskama a obalujte v krupicovém cukru.
Mějte se moc fajn.