Pokud jste přes zimu nedopřáli tělu dostatek pohybu, ovoce, zeleniny a slunečního světla, máte na jaře co dohánět. Nyní můžete pociťovat vyčerpání a únavu. Zapomeňte na léky proti únavě, jarní únavu vám pomůžete porazit několik potravin, které zařadíte do jídelníčku.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Potraviny, které pomáhají proti únavě
Banány
Banány příznivě ovlivňují energetický metabolismus, nervovou i trávicí soustavu. Díky aminokyselině s názvem trypofan, která v těle přispívá k produkci hormonu štěstí serotoninu, podporuje konzumace banánů také dobrou náladu. Díky draslíku, který banány obsahují, se nám bude lépe myslet a zvýší se schopnost soustředění. Ze středně velkého banánu získáme asi třetinu doporučené denní dávky vitaminu B6, který pomáhá uklidnit nervy, a 11 % doporučené denní dávky vitamínu C, 8 % hořčíku a 14 % manganu. Díky tomu, že banán uklidňuje nervy, se vám bude i lépe spát.
Citron
Citron obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek, převážně vitamín C, železo a vápník. Díky nim pomáhá bojovat proti únavě, posiluje imunitní systém a zároveň je silným antioxidantem. Doporučuje se na zvýšení výkonnosti u sportů i imunity. Citron podporuje pocení, tím vylučuje škodlivé látky z těla, pomáhá při horečce a nachlazení. Citronové aroma vás zbaví deprese, úzkosti a zlepší vám náladu. Pro ranní nastartování metabolismu pijte vlažnou vodu s citronem.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Papája
Papája je exotické ovoce původem ze střední Ameriky a jižního Mexika. Obsahuje antioxidanty, které tlumí zánět, bojují proti různým nemocem a únavě. Obsahuje A, B, C, E a vápník. Enzym zvaný papain obsažený v papáji má pozitivní vliv na metabolismus, čistí trávicí ústrojí od parazitů a pleť od toxinů, udržuje pleť zářivou a mladistvou.
Mandle
Mandle jsou velmi oblíbeným druhem ořechů, jsou skvělým zdrojem antioxidantů.
Antioxidanty pomáhají chránit naše buňky před oxidativním stresem. K celkové únavě vede i nedostatek hořčíku a právě mandle ho mají vysoký obsah. Pravidelná konzumace mandlí posiluje nervový systém, pomáhá proti úzkostem, stresu a únavě. Mandle navíc pozitivně působí na vlasy a nehty.
Čokoláda
Spousta lidí miluje čokoládu. Čokoláda povzbudí nejen díky cukru, ale hlavně díky kakau, které obsahuje. Kakao stimuluje mozek, rychle zvýší hladinu krevního cukru, tím dodá potřebnou energii.
Sezam
Sezamová semínka jsou výživově velmi cenná a zdraví prospěšná. Sezamová semínka jsou dobrým zdrojem několika živin, obsahují vápník, zinek, selen, fosfor, měď, železo, vitamin B6 a vitaminy B a E. Hořčík, fosfor a vitamíny skupiny B bojují proti depresím a neurózám. Hořčík, vápník a zinek v sezamu zatočí s nemocemi nehtů, vlasů a kůže.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Čočka
Čočka má nízký obsah tuku a je bohatá na živiny a tělu prospěšné látky. Je skvělým zdrojem bílkovin, železa, hořčíku, zinku, vápníku, draslíku, některých vitamínů skupiny B, vlákniny a kyseliny listové. Železo obsažené v čočce je základem krevního barviva hemoglobinu, který na sebe v našich plicích váže kyslík a okysličuje pak další důležité orgány. Ve střevech na sebe čočka váže cholesterol a pomáhá ho vyloučit z našeho těla.
Ovesné vločky
Pokud trpíte jarní únavou, zkuste si dát k snídani ovesné vločky. Obsahují značné množství vitaminů, především vitamín B a E a minerální látky jako hořčík, draslík, fosfor a zinek. Vláknina a komplexní sacharidy způsobují pomalé vstřebávání, jak se postupně vstřebávají do krevního oběhu postupně uvolňují energii a zbavují nás únavy a stresu.
Losos
Ryby jsou bohatým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, jódu a kvalitních bílkovin.
Losos tedy obsahuje, vysoký podíl bílkovin, omega 3-mastných kyselin a vitamínu D. Díky nim zvedne náladu a zlepší paměť. Dále obsahuje vitaminy skupiny B, zejména B6, které působí mimo jiné i jako prevence vůči rakovině tlustého střeva, a B12, nezbytného pro správné fungování centrálního nervového systému. Správnou srdeční, nervovou i svalovou činnost zajišťuje vitamin B3, který také můžete najít v lososu. Z minerálních látek obsahuje selen, hořčík, vápník a jód. Jód přispívá k psychickému i fyzickému zdraví. Jód se v těle ukládá do štítné žlázy a odtud rozhoduje o tvorbě a rozdělení energie a živin.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Brokolice
Brokolice je ideální pro přirozenou detoxikaci organismu a díky vysokému obsahu vlákniny pomáhá také s trávením. Je to silný antioxidant, který posiluje obranyschopnost. Obsahuje velké množství draslíku, ten je důležitý pro činnost srdce a nervové soustavy a důležitý pro sílu svalů. Dále obsahuje vápník, vitamíny A a C, kyselinu listovou, fosfor, chrom a betakaroten.
Červená řepa
Červená řepa je vynikajícím zdrojem železa, je bohatá na různé vitamíny, zejména různé vitamíny z řady B a vitamín C. Obsahuje i karoten, který se může přeměnit na vitamín A. Bohatá je také na minerály – vápník, hořčík, už zmiňované železo, sodík a draslík. Červená řepa pomáhá proti únavě celého těla a při pravidelné konzumaci únavu oddaluje. Konzumace červené řepy pomáhá na snížení krevního tlaku, upravuje srdeční puls, posiluje nervový systém, regeneruje organismus, zvyšuje výkonnost a vytrvalost a působí jako prevence proti rakovině. Udělejte si Smoothie z červené řepy dodá vám energii na celý den.
Nejen změnou jídelníčku můžete zatočit s jarní únavou. Můžete přidat i pohyb na čerstvém vzduchu. Najděte si způsob jak se odreagovat a efektivně odpočívat
Článek Potraviny, které skvěle bojují proti jarní únavě se nejdříve objevil na České návody.