Remoska je stálým partnerem mnoha kuchařů a kuchařek už po několik desetiletí. Vyniká především svojí multifunkčností a lehkou obsluhou. Lehce si v ní připravíte klasickou českou kuchyni, ale i lehká jídla s minimem tuku. Dokonce nezklame ani milovníky pečení – zvládne buchty, dorty, koláče i domácí chleba. Pokud jste se i vy nechali zlákat představou pořídit si tohoto výkonného kuchyňského pomocníka, možná vás to postavilo před problém, jak takovou remosku vybrat. Nabídka od různých značek je široká a občas lehce matoucí. Připravili jsme si proto několik parametrů, na které se zaměřit.
Objem a hmotnost
To jaký objem zvolit, závisí čistě na tom, pro kolik lidí v ní plánujete připravovat jídla. S objemem 2 litry si vystačí pár. Pro rodinu o 4 členech se už více hodí remoska s objemem kolem 4 litrů. Zde se ale nabízí možnost pořídit si remosku, kde je možné měnit nádoby a tudíž objem přizpůsobit počtu lidí. Hmotnost remosky se odvíjí od jejího objemu. Průměrně mívají kolem 3 – 4 kg. S tím že existují modely lehčí i těžší. Záleží už jen na vašich preferencích.
Materiál a tvar
Mísy remosek se, podobně jako pánve, vyrábí buď z teflonu nebo hliníku. V zásadě je jedno, který z povrchů si vybere, oba vám poslouží dobře. Jediným rozdílem je, že hliníkovou nádobu oceníte spíše u pečení koláčů a moučníků, protože její povrch zajistí rovnoměrné upečení. Teflon se naopak více hodí pro přípravu slaných pokrmů, především masa a zeleniny. Tvar remosky je téměř vždy kulatý. Výhodou je to, že se pokrm v rozích nepřipeče.
Příkon
Normální remoska má příkon od 400 do 1700 W a zapojuje se do klasické 230 V elektrické zásuvky. Zároveň platí, že čím větší příkon, tím rychlejší ohřev. V případě, že jste se rozhodli remosku používat např. na cestách, určitě si pořiďte remosku, kterou je možné připojit přes 12 V měnič na autobaterii – tedy remosku s nižším příkonem.
Ovládání
Ovládání remosky je velmi snadné. Klasických vypínačem umístěném na držadle horního víka ji uvedete do chodu. A později pak i vypnete. U některých modernějších typů se můžete setkat i s regulátorem varu, se kterým můžete ušetřit energii. Ne každé jídlo musíte připravovat na plný výkon remosky.